Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 44 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072716
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1209
1824
11549
13592
30185
388978
6072716

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 18:26
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Zogezegd

Geen krant in polderland die zoveel ruimte besteedt aan culinaire en wijnverhalen als het ‘grootste ochtendblad’. Het nam ons in de Journaal-rubriek van afgelopen weekeinde weer mee naar ‘Zeeuwse helden’ en deed er kond van hoe de papillen van een aantal captains of industry aan boord van de Lemsteraak Groenevecht op niveau werden gemasseerd. Daar horen vanzelfsprekend topwijnen bij. En die had een Oosterhoutse wijnkoper speciaal voor dit samenzijn uitgezocht. Een daarvan, aldus het journaal-verslag was een ‘SEMILLION’, kennelijk een bijzonderheid uit Zuid Afrika, met een extra i van St. Émilion. Minstens zo opmerkelijk was de laatste wijn die de sommelier in het glas liet klokken. Dat was, aldus het verslag, een Valencia Uno Rafael Cambia 2005, die 8 maanden ongefilterd  ‘SUR LIT’ had gelegen. Een uitgeslapen wijn, ‘om het zomaar eens te zeggen’.

                                                                   ****

 

Kennelijk ‘SCHROOMT’ dit Journaal ‘ER NIET VOOR TERUG’ zijn deskundigheid breed uit te dragen. Dat kan die wijnimporteur uit het kille noorden niet zeggen. Hij verloor een civiel proces tegen een kritische klant, die hem verweet ‘ZIJN WETTELIJKE EISEN NIET OP ORDE TE HEBBEN’. Dat zou ‘MIJN EER TE LIEF ZIJN’, hoorden wij een fractielid van de Christen Unie op de radio uitroepen.

En dan te bedenken dat een aanzienlijk deel van de vullers van deze rubriek nog met vakantie is!

                                                                     ****

‘WIJN KENT GEEN FEITEN, ALLEEN INTERPRETATIE. Stelling van Martijn van den Hurk in een Restaurantkrant-‘column’. Maar je hoeft geen top-debater te zijn om daar weinig van heel te laten. Want hoezo geen feiten? Feit 1: wijn kent herkomst. Feit 2: wijn kent druivenras. Feit 3: wijn kent smaakrichting. En zo zijn er nog wel een paar aan wijn gelieerde feiten. Dus niet maar raak raaskallen, maar vooraf graag nadenken.

                                                                     ****

Wijnheer Cees MW heeft al enkele jaren vergeten de gegevens ‘OVER MIJ ' op z’n eigen website te verversen. Sinds 2008 staat daar het wijnleven, wat wapenfeiten betreft, geheel stil. We lezen daar: ‘In 2008 en 2009 ZULLEN nog drie titels verschijnen’. Cees laat ons nog steeds geloven dat hij ook voor Meininger schrijft. En dat is al jaren niet meer het geval. Ook de liefde tussen Perswijn en Cees is al enige tijd bekoeld. En die ‘wekelijkse column’ in een Gelderse streekkrant wil ie ook nogal eens overslaan. Sinds juni dit jaar komt er niks meer. Dus de geloofwaardigheid van de gegevens lijdt aan inflatie. Nou had Cees vorig jaar op 23 november de kans om z’n informatieleven te beteren. Toen verscheen op z’n website het bericht dat hij Master of Wine geworden was. Maar de gegevens in ‘OVER MIJ ’ bleven onverminderd achter lopen. Vijf jaar nou al verjaard. slordig, slordig.

                                                                     ****

O,O, die Beukers van Wijnkronieken! Ze fietst er weer eens naast. Als sterk op wijn gericht ‘historica’ is ze naar Limburg geweest om daar op zoek te gaan naar een middeleeuwse wijngaard. Want alles wat ze daarover schrijft moet, desnoods met lijflijke presentie, zijn geverifieerd. Beukers doet de historie van de vermeende vindplaats geen recht door in haar eerste bericht te spreken over het dorp ‘BAARLOO’, een naam die al eeuwen met één o wordt gespeld. Dezelfde mishandeling ondergaan de heemkundigen, die ze laat behoren tot de ‘Historische Vereniging BAARLOO’. Baar en boos, vinden wij.