Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 78 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411935
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
730
1395
2125
10304
9540
757048
6411935

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 10:19

Zogezegd

Als de eindredactie van Perswijn even niet kijkt, vervalt de maandagse Overpeinzer nogal eens in slordigheden. Deze keer lijdt-ie aan de MAAR-ziekte, die veel voorkomt bij lieden die schrijven vereenzelvigen met woorden achter elkaar zetten. Lees hoe een variant van de Tante Betje-stijl bij een 'hoofdredacteur' opgeld doet:

 

 

 

 

De OVERPEINZING-tekst:

`Lastige tijd, deze COVID-periode. Zelfs ‘gewoon’ je verjaardag vieren is er niet bij. Nou ja, je mag twee personen per keer ontvangen, dus als je een beetje familie en kinderen hebt, en nog wat vrienden, dan ben je behoorlijk lang bezig met vieren. MAAR ach, we ploeteren voort, en blijven vooral ook voorzichtig, want het gaat niet alleen om regels, MAAR ook om je gezondheid. MAAR je wilt toch wel ook iedereen graag even zien.

 

Heerlijk om even bij te praten, over van alles en nog wat. Over wijn natuurlijk, MAAR niet alleen MAAR over wijn, uiteraard. Toch is er altijd wel die kleine neiging om het allemaal nog even uit te leggen. Bijvoorbeeld als er wijn uit de kelder komt waar een, LATEN WE ZEGGEN, klein vooroordeel tegen bestaat. Dat gebeurde onlangs met Chardonnay. ‘Hm’, was de reactie. ‘Ik houd niet zo van Chardonnay, en zeker niet van houtgerijpte Chardonnay.’ Dat vraagt om een vriendelijk commentaar, laten we MAAR zeggen. Ondertussen schonk ik een glas Blanc de Blancs champagne in. ‘Lekker, heerlijk zo’n fijn glas champagne.’ Ik was het er roerend mee eens. En een leuk inkoppertje. ‘Zo zie je MAAR. 100% chardonnay, een basiswijn die op hout werd gerijpt, en toch heel lekker.’ Ach, het is een uitvloeisel van het idee dat vaak wordt gedacht dat alle ‘Merlot’, ‘Chardonnay’ of wat voor wijn van welke druif dan ook zo’n beetje hetzelfde karakter heeft. Het is allemaal niet zo erg, het is gewoon dat op zo’n moment die onverbeterlijke betweter in mij weer even de kop opsteekt.

 

MAAR uiteindelijk zette het commentaar me wel aan het denken. Vooral ook omdat ik het niet voor de eerste keer hoorde. Als groot liefhebber van mooie witte Bourgognes kon ik het ook niet helemaal vatten. Toevallig zat ik van de week te genieten van een glas Jordan Nine Yards Chardonnay uit Stellenbosch. Een geweldige wijn, een van de wijnen die goed scoorden bij de proeverijen van onze komende koopgids. MAAR ook het prototype van zo’n vette en houtgerijpte Chardonnay dat in sommige kringen zo’n afschuw oproept.

 

MAAR wie kan mij nu eens uitleggen wat er mis is met dit ‘ouderwetse’ type houtgerijpte Chardonnay? Waarom moeten dit soort wijnen toch altijd aan modetrends onderhevig zijn? Elke wijnmaker die je het vraagt, verzekert je dat chardonnay en hout dikke vrienden zijn. In balans, uiteraard, want een dunne Chardonnay met veel hout is zinloos. Nu zijn er wijnmakers in streken als Stellenbosch en in koele streken van Australië die krampachtig proberen om lichte, frisse ‘unwooded’ Chardonnays te maken om MAAR aan deze vloek te ontsnappen. Of die in arren moede hun chardonnay MAAR rooien, omdat hippe sommeliers hun vette Chardonnays niet blieven. Mag ik even op de reset-knop drukken? Leve de rijke en krachtige, houtgerijpte Chardonnay. Ik hoop nog lang van je te genieten´.

 

De 'onverbeterlijk betweter', zoals de overpeinzer zich deze keer noemt, hebben we al vaker aangeraden: lees je teksten serieus na. Of laat het doen, MITS je daarvoor niet te eigenzinnig bent.

In zijn geval heeft 'verMAARd' zijn een negatieve connotatie.