Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 96 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411953
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
748
1395
2143
10304
9558
757048
6411953

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 10:32

Zogezegd

Heb me onlangs weer eens zitten vervelen in een als veel belovend aangekondigde ‘masterclass’. Daar verkocht een onbevoegde z’n eigen handel, zonder dat ik in z’n verhaal iets meesterlijks kon ontdekken. Zelfs niet aan de manier waarop-ie z’n toko verkocht. Dat gebeurde bovendien in het vetste Rampstad-accent dat ik ooit heb moeten verteren. Ondertiteling vond niemand nodig. Want het gebeurde in Holland. Waar de bekeerdrift op volle toeren draait als het erom gaat de rest van ons land een uitspraak op te dringen die niets met standaardtaal te maken heeft. Zeg je er vriendelijk iets van, dan roepen ze wat jij, teringlijer, je eigenlijk wel verbeeldt. Want zoek je de kampioenen onder uitjouwers, steek dan het Grote Riool maar over.

Journaal-presentators en binnenlandse televisie-correspondenten (M/V) trekken de laatste tijd een diep verloederingsspoor door het Land van Ooit. Toen de Omroep nog streng selecteerde op uitspraak, met de taal van Philip Bloemendal als maatstaf. Nu rukt het omgekeerde steeds verder op.

 

 

 

Nieuwe normaal

Neem nou zo’n hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff. Ooit het vak geleerd bij het Leids Dagblad, in een stad waar gejengeld dialect de norm is. Daar heeft-ie vermoedelijk het Hollanditis-virus opgelopen. Die man hanteert bij het Journaal een aan discriminatie grenzend personeelsbeleid. Want daar hoor je vrijwel uitsluitend presentatoren uit de Rampstad. Door dat Hollandse overwicht lijkt de uitspraak van deze beschermde soort ‘het nieuwe normaal’. Brabanders komen er niet tussen. Die worden vanuit de Rampstad stelselmatig als onwelriekende domme boeren ‘afgezeken’. En dat heeft weer het voordeel dat het zuiden die Hollanders op de korrel kan nemen. Hoognodig, denken wij, als beneden-sloters. Want niet alleen de nieuwsbrengers hebben vaak een vettig en irritant accent met een toenemende klankvertekening. Verslaggevers en correspondenten kunnen er ook wat van. Om nog maar te zwijgen van het (nasale) gejank van boven-Moerdijks volk dat arrogant denkt de toon aan te geven. Soms lijkt het wel of je in een derderangs cabaretvoorstelling zit.

 

Klankverkrachting

Een paar voorbeelden van klankverkrachting :

 • Vrouw wordt fraaauw
 • Denken wordt diiinken
 • Twintig wordt twiiintig
 • Lopen wordt laupah
 • Vorm wordt forrum
 • Zorg wordt zojjch

Het gaat dus om lieden die klinkers verlengen en/of in op- of neerwaartse richting knijpen of verbreden.

 

Taal leeft, roepen de geleerden dan, nadat soortgenoten eerst allerlei regels hebben opgesteld. Maar het volk bepaalt hoe het praat en schrijft. En ‘WIJ zijn het volk’, denkt de Rampstad. Het ergste is dat die uitspraak-vervuiling onuitroeibaar schijnt. Tenzij de rest van Nederland dat Rampstad-gedoe stelselmatig afkraakt en demonstratief de rug toekeert. Hollandse Journaalezers (M/V) en verslaggevers vaker leesbaar- en vooral foutloos-  ondertitelen zou ook helpen. En zou de regering als geldschieter van de Gelauff-roedel niet eens een eind kunnen maken aan dat eenzijdige personeelsbeleid?

 

Schrijf-misère

Dan heb ik het nog niet gehad over de zwakke geletterdheid, die zelfs hoog- en andere geleerden dagelijks schrijvend ten toon spreiden. Daar is geen sprake van valsheid, maar van dwaling in geschrifte. Die kom je ook steeds vaker in de wijnwereld tegen. We harkten de afgelopen weken de volgende onzin bij elkaar:

 

 • ’Twee zuidelijke wijnimporteurs hebben de HANDEN GEBUNDELD’. Krachten gebundeld dus.
 • ’Thuis proef je zes FLESSEN met deskundige uitleg’. Nee, je proeft wijnen!.
 • Het bestuur van de Gastvrijheidsprijs ‘heeft een beslissing GEMAAKT’. Nee, genomen.
 • We kunnen Duitse wijnen alle eer aandoen DIE ZE TOEKOMEN’. Nederlands is: die hen toekomt.
 • ’Blends komen het best tot hun recht op het unieke terroir’. Nee, want een blend is dan al gebotteld of onderweg daarheen.
 • ’The drinksbusiness heeft verschillende maatschappijen onder de loep genomen, waaronder HET SCHRAPPEN VAN WIJN’. Wijnschrijver had het denkelijk zelf niet bij één glas gehouden!
 • Aan de oevers van de Antwerpse Schelde laten jongeren na sluitingstijd (1 uur 's nachts) van de café's bergen afval achter. Niet alleen plastic verpakkingen, blik en schillen, maar ook 'LEGE FLESSEN WIJN'.Terwijl flessen WIJN nooit leeg zijn,
 • Bredase horeca-bestuurder liet op ons los dat je OP JE KLOMPEN KUNT NATELLEN dat die afstandsregel in café's niet werkt.

 

Advies: sla anderhalve meter wijn in, drink die snel op en probeer dan eens of de afstandsregel nog werkt.