Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 44 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074450
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1410
1533
1410
11873
31919
388978
6074450

Uw IP: 34.237.52.11
17-05-2021 23:57

Zogezegd

Meester-gastheer is in ons land een beschermde titel. Maar zodra zulke heren een eigen weblog beginnen, houdt die bescherming op. Een situatie die is voortgevloeid uit de wijsheid dat de vrijheid van het woord ook tot in de imperfectie moet kunnen worden bedreven. En daarvan vonden wij een paar aansprekende voorbeelden op het blog MeesterlijkGastheerschap. Wij laten u kennismaken met de volgende wijze van communiceren over wijn:

 

“Mensen wordt wakker! Er is in de wijnwereld veel te halen voor een goede prijs. Het enige WAT je hiervoor hoeft te doen is je SMAAK PAPILLEN  TE gebruiken en de gast aan het woord TE laten. Ik mag spreken van een behoorlijke dosis kennis OP DIT GEBIED en ik trek dus de STOUTE SCHOENEN maar eens aan OM U als ondernemers BIJ DE HAND te nemen HOE JE ZOIETS nu op een simpele, effectieve en deskundige manier OPLOST wordt)

NODIG een groep VAST gasten uit die u onder het mom van een wijnproeverij UITNODIGT. Waarbij u dan aangeeft dat ze, vanwege het belang dat u hecht aan uw gasten, de terraswijn/huiswijn voor het komende seizoen mogen BEPALEN”.

 

En zo gaat het nog even door. Er zijn helaas nog geen opleidingen voor meester- wijncommunicator, al denkt menigeen in deze tak van sport daarin al tot sublieme hoogte te zijn gestegen. Wij gunnen deze Zelfkenners hun eigenwaan van harte.

 

*Eigendunk is ook bepaalde dagbladjournalisten niet vreemd. Zij horen de hoeders van correct taalgebruik te zijn, maar ondanks herhaaldelijke omvangkrimp op de redacties, wordt het restant er in dat opzicht niet sterker op. Zo lazen wij over drankmisbruik in dagblad de Stentor:

 

“De bestuurder werd in Hasselt van de weg gehaald. Hij bleek bijna het VIJFDUBBELE te hebben gedronken DAN IS TOEGELATEN”.

 

 

De man hoorde kennelijk niet tot de 'DORSTSTAKERS', waarmee kranten blijkbaar bedoelen dat mensen niet meer drinken. Maar dat staat er dan weer niet. Iemand die STAAKT met het hebben van DORST gaat juist weer drinken, zou je zeggen. net zo BIZAR is het taalgebruik als het om HONGERSTAKERS gaat. Want iemand die het hongeren STAAKT, gaat juist weer eten. 

 

 

Die Stentor-journalist die z'n taal zo BIZAR verkracht kan maar het beste met de eerstvolgende ontslaggolf lmeedraaien, lijkt ons. En dat geldt ook voor die eindredacteur die weer eens heeft zitten slapen. Maar aan dat euvel lijden ook nogal wat lezers. Zo hoorde ik ene Jacobina  van Geel (‘presentatrice’) vandaag voor de radio zeggen dat “het ONTBREKEN van de krant erg gemist” zal worden zodra de geschreven media bij gebrek aan advertenties zouden moeten stoppen.

 

 

*Het onvolmisprezen blad WineLife is in de wereld van spijs en wijn achter een nieuw innovatief product gekomen: Een Puur Menu gekarakteriseerd als: “biologisch, fair trade en DUURZAME VIS of vegetarisch”.

 

BIZARDER  moet het toch niet worden. En overigens lijkt ons dit voor verkopers van geurverdrijvers DE gelegenheid om aan te haken.

 

Hou je de komende tijd TRANSPARANT. En vermijd in je wijncommunicatie de volgende war- en/of  BIZARRE imitatietaal:

 • -Het verkeerde signaal afgeven over drankgebruik
 • -Iets bijna bizar invoelbaar maken vanuit het glas
 • -Dus ja, zeg maar, denk ik dan, eigenlijk heel bizar
 • -Ongecommiteerde betrokkenheid bij de wijncursus
 • -Niks mis mee, zei de ober over die bizarre wijn
 • -Er zijn er veel zoals hem
 • -Zo meteen gaan we verder, zei de wijnleraar vlak voor de pauze
 • -In een uitkering terecht komen in plaats van in het proeflokaal
 • -Antroposofisch maximeren van wijndorst
 • -Medisch witgoed bevuilen na een kater
 • -Anti-dopingbestrijding is eigenlijk epocriet
 • -Dat is van een bizarre transparantie