Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 75 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411832
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
627
1395
2022
10304
9437
757048
6411832

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 09:23

Zogezegd

Wie oppervlakkig leest, leert moeilijk teksten te begrijpen. Vooral jongeren hebben daar problemen mee. Ze lezen geen boeken, omdat ze die niet aantrekkelijk vinden. Of geen belangstelling hebben voor de onderwerpen. Ze lezen geen kranten, omdat je de inhoud ook op je telefoon kunt krijgen, waar zelden intensief wordt gelezen. Daardoor is er een ‘ontlezing’ ontstaan die tot communicatie-botsingen leidt. Wat de een duidelijk vindt, dringt niet tot de ander door. En daar heeft ook de wijnwereld last van. Wie van de jongeren heeft nog het geduld om wijngidsen te lezen met allerlei beschouwingen over klimaat, wijnstijlen en wijnmakers-vondsten? Ze willen niet van één persoon, maar van een breed front weten of een wijn deugt en smaakt of niet. En dan vertrouwen ze eerder op het netwerk van Vivino-logen, dan op critici met een opvoedende missie.


Of ze ook fiducie hebben in al die verkooptrucs die prijskrakers als Wijnvoordeel met de Posjes en nu weer met die potsierlijke pias Meiland uithalen, staat nog te bezien. Alles wat daarover in de napraat-media en op de commerciële zenders wordt gemeld, dient met argwanende afstand te worden bezien. Intussen doet de bonafide wijnbranche zelf alle mogelijke moeite om de jongere generatie niet voor het onderscheiden van wijnkwaliteit verloren te laten gaan. Maar helaas heeft de communicatie-verwarring ook daar z’n sporen in krom taalgebruik nagelaten.


Een paar voorbeelden die we van internet haalden:

  • Kaaskenner Marcella Botterblom weet hoe je wijn alcoholvrij maakt: ‘Witte wijn is makkelijk te vervangen door melk met een scheutje citroensap’.
  • Gelezen bij wijnimporteur die het dubbel krom maakt: ‘Een van die domeinen die HUN eigen gang GAAT.'
  • Wine Finder weet ‘dat’ niet van ‘die' te onderscheiden: ‘Trapiche was HET eerste wijnhuis DIE…’
  • Abels Wijnen laat in cryptische wartaal weten: 'Het aantal calorieën in wijn heeft te maken met de hoeveelheid alcohol ER IN DE WIJN ZIT EN HOE ZIT DEZE IS'.
  • Petri Houweling van het enige onafhankelijke 'prachtblad' heeft op school slecht opgelet: 'DE GROTE GEMENE deler is dat het vins de plaisir moeten zijn'.

 

En dan zwijg ik nog over al dat treurige Engels waarvan ook wijnbedrijven zich bedienen en zich daarmee eerder blameren dan indruk te maken. Daarin geven media veelal de toon aan. Op het beeldscherm hoor je ook steeds meer en vaak altijd dezelfde BN-ers die gewichtig willen doen. Ze nemen dan van ´hoger´ opgeleiden teksten over als: We zien dat… of: Ik ga ervan uit… Waarna er ook nog eens geklets als 'semma' ,'opgefement' of 'nou ja' ( met minister Carola als weekkkampioen) wordt ingevlochten. Polderlands 'inclusief' zullen we maar zeggen.

 

Schoon de komende weken je taal eens op. Want als vervuiler loop je grote kans er bij de 'beter' opgeleide alpha´s op afgerekend te worden. De beta´s hebben het niet door. Die hebben het te druk met het schrijven van onbegrijpelijke gebruiksaanwijzingen. Of met het berekenen van de kans dat er 0,001 mol onder je grasveld zit.