Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 144 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070554
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
871
1736
9387
13592
28023
388978
6070554

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 07:30

Zogezegd

Vlak voor de zomervakanties brak er weer een nieuwe taalmode uit: stappen zetten. In Europa worden stappen gezet. De eerste stap naar uitbreiding van Schiphol is gezet. Om het klimaatakkoord vlot te trekken moet er stapsgewijs worden gewerkt. In het wijnonderwijs zijn stappen naar innovatie gemaakt. En stap voor stap komen we dichter bij een effectieve aanpak van wijnpiraten. Kortom: iedereen is, nou ja, zeg maar, bezig met stappen. We waren al bekend met instappen, aanstappen, uitstappen, Verstappen, het stappenplan, in de residentie vooral met opstappen, naar de rechter stappen en stappen als synoniem voor uitgaan. In een periode waarin menigeen erop uit is een memorabele footprint achter te laten geen onbelangrijk fenomeen.

 

 

Bij het NOS-journaal dook dezer dagen een volgens de Dikke Van Dale nog onbestaanbaar woord op: uitvaarder. Daarmee werd een begrafenisondernemer bedoeld. Daartegenover zou dan een invaarder moeten bestaan. Dat zou logischerwijs dan degene moeten zijn die het geboortecijfer weer opkrikt.

 

Wijnschenker

Of die woorden toekomst hebben, is nog onzeker. Je zou denken dat iemand die tegen je uitvaart, dus scheldt, voor die benaming in aanmerking zou komen. Maar ook in die betekenis laat Van Dale het afweten. Anders is het gesteld met het woord wijnschenker. Dat staat evenmin in de Dikke, maar de meeste wijnliefhebbers denken dan onmiddellijk aan een sommelier. Hoewel, het zou ook nog iemand kunnen zijn die wijn cadeau doet. En dus is de context waarin een woord wordt gebruikt doorslaggevend voor wat ermee wordt bedoeld.

 

Dat er ook in de wijnwereld krom gepraat en geschreven wordt, behoeft nauwelijks betoog. Maar dat er steeds nieuwe afwijkende taalverschijnselen opdoemen is op z’n minst verrassend.

 

Enkele voorbeelden:

  • Wijnhandelaar mailt: ‘Het spijt ons dat de laatste wijnzending bij u in onmin is gevallen’.
  • ’Dat Nederlandse wijnboeren het steeds beter doen, blijkt uit toenemende cijfers’.
  • Onno Kleijn had het in De Volkskant over een ’schaterlachende’ wijn, die hopelijk hetzelfde deed met de innemers.
  • Op Wijn.nl was te lezen: De kwaliteit van de wijnopleidingen ‘staat of valt BIJ de leraar’.
  • Blogger: ‘Die wijn was niet te hachelen. Dat was even slikken’.

 

Houd u de komende weken predatoren van het lijf door wijndiscussies  thematisch aan te vliegen en uw project stapsgewijs te implementeren.