Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 186 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6070596
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
913
1736
9429
13592
28065
388978
6070596

Uw IP: 18.206.238.77
15-05-2021 07:48

Zogezegd

Wijnhandelaar tegen een klant over een concurrent die net failliet is: ‘Ik zou niet graag naast zijn schoenen lopen’ Een van de versprekingsvoorbeelden die we dagelijks tot ons nemen. Niemand waagt het zo’n kromspreker te verbeteren. Want dan kom je bij de geheime dienst van de sociale media op de lijst van verdachte burgers, die zich aan taaldiscriminatie schuldig maken.

 

Zie er dus maar vanaf.

En incasseer geduldig het gestotter, het gestamel en vooral de ‘onparlementaire’ taal die óók voor camera en microfoon wordt uitgebraakt. CDA-kopstuk Siebrand Buma zei dit weekeind nog in Buitenhof dat straattaal af en toe verbleekt bij wat er in de Kamer wordt uitgespuugd. Hij overdreef, maar gaf wel zijn verontrusting te kennen over de spraakverloedering die alom toeslaat. Irritatie wekt ook de hinderlijke gewoonte om woorden in het tempo van een mitrailleursalvo op een ander af te vuren.

 

In wijnwinkels, met vooral jong vrouwelijk personeel, ervaren klanten dat nu ook al. En die zinnen zijn dan ook nog eens besmet met de nationale infectie die vooral politici, verslaggevers en presentatoren aan het volk hebben overgedragen. Die zitten vol met de taalbacterie: ‘Nou ja’, een exclamatie die de conversatie erger dan ‘zeg maar’ om de haverklap vervuilt. We hebben het dan nog niet gehad over de abominabele uitdrukkingsvaardigheid van wijnverkopers en het bezinksel onder de wijnschrijvers. Die blaten van alles bij elkaar en daarvan noteerden we weer een paar aansprekende glijpartijen:

  • Zelfs de FLESSEN WIJN zijn ALLEN van plastic (Algemeen Dagblad)
  • Gouden tip voor wijnkenners in de dop: Trek MEERDERE flessen TEGELIJK open (Algemeen Dagblad)
  • NAAST het proeven van LEKKERE wijn zijn er HAPJES (Hoog & Laag.nl)
  • Een gratis voucher, ‘welke kan worden gebruikt VOOR HET VULLEN van en wijnglas (Hoog & Laag.nl)
  • De vernieuwde website Wijn.nl noemt zichzelf: ‘De nr 1 in WIJNKENNIS VAN NEDERLAND’. Ongelukkig woordvolgorde. Bedoeld is: ‘De nationale nr 1 in wijnkennis’.
  • Op de website van de wijnhandelaren-vereniging wordt gemeld dat het ‘project wimoverwijn’ Nederlanders bewust maakt vaneen JUISTE WIJNCONSUMPTIE. Is dat 1 glas per dag of heeft de vereniging een eigen definitie? Uitleg zou nuttig zijn.
  • Af en toe zit er in een verspreking ook een vondst. Zo zei een wijnhandelaar die een record-omzet had geboekt met een nieuwe huiswijn:
    ‘Ik zie de toekomst GOUDkleurig in’.

 

Graag eindig ik met een citaat dat niet uit de wijnwereld komt, maar wel een sprekend voorbeeld is van de stadhuistaal die nog teveel voorbij schuift:

 

 ‘Gegeven de invulling van de transformatie en de gespannen verhouding tussen rijk en provincie, is het wellicht aan te bevelen om - in lijn met de gestelde ontwikkelingsvisie - een driedimensionale uitvoering van de structuurvisie te bepalen die een langere looptijd heeft dan 2018 en die uitgaat van een nulplusvariant zoals de Provinciale Staten die in het convenant met de rijksoverheid en de VNG hebben afgesproken, wat hopelijk zal leiden tot een overkoepelend plan waarover de Staten straks middels een sterstuk besluiten zullen nemen, een moratorium dat nodig is om - bij bestendiging van een fatsoenlijk voorzieningenniveau en in het kader van verevening of stimulering - schuifruimte te hebben.

 

Vieze smaak maar wegspoelen met een 8 + uit de Grote Hamersma.