Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 31 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074497
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
43
1414
1457
11873
31966
388978
6074497

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:21

Zogezegd

Sinds een maand is een nieuwe taalinfectie zich over polderland aan het verspreiden. Begon met zich voor te doen op en rondom het Haagse Binnenhof. En besmette van daaruit verslaggevers en presentatoren die daar geregeld rondhangen. Inmiddels hoor je vrijwel dagelijks bij de omroep wie onder die epidemie gebukt gaan. En ook in het leven van de alledaagse, onopvallende Nederlanders wordt het gemeengoed. De infectie bestaat uit twee woorden: ‘nou ja’. En die worden midden in een zin gebruikt. Niet te verwarren met het standaardantwoord dat politici en aanhang op iedere vraag geven, voordat ze nader op het onderwerp ingaan. En dat luidt: ‘Nou ja kijk’.


Voorbeelden van de nieuwe rage:

  • ‘Omdat die klant er op aandrong heb ik die wijn, nou ja, maar teruggenomen’
  • ‘Uit die masterclass ben ik weggelopen omdat die wijnmagnaat, nou ja, alleen maar met zelfpromotie bezig was.
  • ‘Ik wil, nou ja, niet vervelend doen, maar deze wijn heeft wel erg veel kurk’. Ook samenstellingen met dat onuitroeibare ‘zeg maar’ komen voor.

 

Er dreigt nog een tweede infectie. Dat is de herhaaldelijke uitspraak; ‘Niks meer aan doen’. Ik zag in de supermarkt een klant met gepast geld twee flessen wijn betalen. ‘Niks meer aan doen’, riep de man achter de kassa. Let wel: dat betekent heel iets anders dan ‘Niks meer aan TE doen’, een vrees die ik uitspreek over de komende omvang van deze besmetting. Want inmiddels hoor ik die uitdrukking snel oprukken. Zo reageerde een klant op het bericht dat z’n wijnwinkelier ging scheiden: ‘Niks meer aan doen’.

 

Een derde epidemie die nog niet is uitgeraasd bestaat uit de exclamatie: ‘Helemaal goed’. Voorbeeld: ‘Die wijn heeft een bijsmaak, dus neem hem maar terug’. ‘Helemaal goed’, antwoordt de sommelier.

 

En dan heb ik het nog niet gehad over de verloedering in de krantenkolommen, waar je de ene na de andere uitglijer tegenkomt. De grootste ochtendkrant spant daarbij de kroon: ‘Voor ZIJ die het niet kunnen betalen, is er een gratis glas’. Ze hadden het daar ook over HET gevangenschap van een delinquent. Want het is toch ook HET wijnschap?

 

 

Uit die dagbladen leerde ik nog het volgende:

Vergeet de komende tijd niet ‘transparant in te zetten op een breed scala’. Steun uit je naaste omgeving kan je dan ‘wetenschappelijk helpen bij de verwerking’ van eventuele negatieve reacties.

’t Is maar dat u weet waar de jeuk vandaan komt als u dit hebt verteerd.