Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 313 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072415
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
908
1824
11248
13592
29884
388978
6072415

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 16:07

Zogezegd

Als de wijn niet deugt, heb je wel eens zin om de tent te verbouwen. Aan die wijn valt tóch niks meer te doen. Toch zijn er wijnsites die maar niet ophouden ons wijs te maken dat ook wijn kan worden ‘verbouwd’. Ze bedoelen dan wijndruiven, maar denken niet na bij wat ze schrijven. Dat doen evenmin die lieden die het almaar over ‘lege flessen wijn’ hebben. In het Eindhovens Dagblad onthulde een ‘columnist’ dat hij vroeger ‘lege flessen wijn in een vuilniszak kieperde’. Die mogen tegenwoordig zelfs niet in de glas bak. Lege wijnflessen wèl. De fout was de eindredactie niet eens opgevallen. Die hebben het overal zo druk dat er steeds meer onzin door glipt. Zo lees ik in de grootste ochtendkrant dat Paarlberg ( die hulptroeper van Willem) een ‘ontnemingsmaatregel moet gaan betalen’. Dan zal de man ‘zichzelf opnieuw moeten uitvinden’, net als die Franse wijnboeren die niet langer van plan zijn zich als alcoholboeven te laten behandelen door het Gezondheidsgezag. Hier gaat het om een uitdrukking die intussen tot de top vijftig van modieus geouwehoer is doorgedrongen. Overgewaaid van het Haagse Binnenhof, waar de taal nogal eens als steekwapen wordt gebruikt. In die top zit ook nogal wat Angelsaksisch geleuter van de ‘nieuwe generatie’, het zakenleven en de ‘werf’-universiteiten, die hun eigen taal al lang niet meer foutloos spreken, laat staan schrijven. Onze taal-Aarle-Rixtelaar Wim Daniëls probeert ons wel bij de les te houden, maar denkt dat het proces van verengelsing niet meer is te stoppen.

 

 

Blijft het Nederlands op de duur nog overeind? Ja, denken de taalbonzen. Als het erop aankomt, laten wij ons niet inpakken. Maar die taal zal zich dan wel sterker afkeren van al die regels die de taalpolitie ooit heeft bedacht en waarin de logica dikwijls ver te zoeken is. De sporen van taal-nonchalance is in politieke kringen, in televisieprogramma’s en ook bij kwaliteitskranten al duidelijk waarneembaar: ‘HET kabinet DIE HAAR coalitiebeloften niet kan inlossen’ is al normaal Nederlands, nog afgezien van de stottermode en de snelheidsraces die sommigen verbaal bedrijven.


Media-correspondenten hebben er intussen ook een handje van er maar van alles uit te kramen. Zo liet er één in India op DOELEINDEN schieten. En een aan zelfoverschatting lijdende ‘bash’-website schreef dezer dagen over de onvermijdelijke Peter R.: ‘NAAST zijn vrouw deelde hij ook het bed met allerlei maîtresses’.


Bij de Stichting Promotie Oosterschelde-kreeft, waar ze jaarlijks ook een wijn bij het gekookte beest kiezen, weten ze het verschil niet meer tussen ‘jullie en wij’. In mijn invitatie voor dit jaar stond: ‘’Voor ons een reden om hem ( dat is deze keer Kees Jansma. red) uit te nodigen en de eerste kreeft in ontvangst te nemen. Dat doen 'wij'  van de Stichting dus wat Kees was toegedacht.

 

Ook de Stichting Drank Examens en Normering (SDEN) is van de koers geraakt. Boosdoener was ook hier het woord ‘naast’, waarover hele volksstammen dagelijks struikelen. Ik citeer deze onzin: ‘NAAST het volgen van een goede cursus biedt een SDEN-diploma meer kans op een goede baan’. Het diploma volgt hier dus een cursus. Het lijkt ons een beter idee dat de schrijver van dit gedrocht zelf eens een taalcursus volgt.

 

Advies voor de komende tijd:
Blijf er shining in staan, zodat je by far opvalt in de crowd.