Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 70 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074413
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1373
1533
1373
11873
31882
388978
6074413

Uw IP: 34.237.52.11
17-05-2021 23:38

Zogezegd

De kreet ‘helemaal goed’ is aan een tweede leven begonnen. Dat merkte ik dezer dagen in Friesland. Daar moest ik tijdens een driedaags arrangement bij ieder besteld glas wijn horen dat die ‘helemaal goed’ was. Het hele hotel was er mee besmet. Zelfs de regelnevende directeur liet het om de drie zinnen uit z’n mond vallen. Nadat ik erop was gaan letten, kwam ik erachter dat ‘helemaal goed’ bezig was de nationale omvang van de nog altijd heersende ‘zeg maar’-infectie te benaderen. In tv-gesprekken konden zelfs bewindslieden zich niet inhouden. ‘Helemaal goed’ is dus terug van weggeweest en daarmee ‘best wel een dingetje’, het zoveelste actuele voorbeeld van taalarmoede. Maar het populistische deel van onze kijkdoos-idolen vindt het bijdehand klinken en de rest rijdt op de treeplank mee. De taalkundigen praten het goed omdat de taal-zee ‘leeft’ en dagelijks uitdrukkingen laat aanspoelen die dan niet zelden onbenullige ‘woorden van het jaar’ oplevert.

 

 

Uitvinden

‘Zichzelf opnieuw uitvinden’ is ook zo’n opgerukte term, vooral geliefd bij de groep die in de media niet voor doorsnee wil doorgaan. Dat heb ik ook al gehoord over wijnboeren die achterlopen en zich dus ‘opnieuw moeten uitvinden’. Wat dat precies betekent, vat de Duitser nogal eens samen met het werkwoord ‘umdenken’. Maar daar is lang niet alles mee gezegd. Wie naar de radio luistert of naar al die praatprogramma’s kijkt, krijgt voortdurend te horen dat vooral anderen ‘zichzelf opnieuw moeten uitvinden’. En dat kan alleen als je bereid bent ‘over je eigen schaduw heen te springen’. Ik heb dat bij een stralende hemel vanmiddag om 13.30 nog geprobeerd. De lage zonstand bezorgde mij een lichaamsschaduw van meer dan 4 meter, die onoverbrugbaar bleek. Best wel een dingetje. Net als dat gerommel met jij en jou(w). Ik drink minstens zoveel ‘als jouw’, las ik bij een bekende wijntwitteraar die ook nog vond dat er een polderlandse vereniging van wijnambassadeurs moet komen, om de lol erin te houden.
Zelfs schrijfster Saskia Noort heeft moeite met het verschil. Boven een van haar columns stond als titel: ‘Ik wil zijn als jou’, eigentijds barbaars voor ‘Ik wil zijn zoals jij’.

 

En zo gaat er nogal wat mis. ‘In uw opgave m i s s e n maximum prijzen’, liet een wijnleverancier me na een online bestelling weten. En Wijnvoordeel gaat met de taal ook nogal eens de mist in met zinnen zoals deze: ‘De r e d e n dat flessen v a n(!) vooral rode wijn meestal van groen of bruin glas zijn is d a n  o o k  o m d a t (!) deze minder zonlicht doorlaten'.

En wat betekent: "Alle wijnen tweede halve prijs"? Is er ook een eerste halve prijs? Vraag het aan Gall&Gall, die dit promotie-barbaars heeft uitgekaamd.

 

Advies: Spring liever een gat in de lucht dan over je schaduw als je de ons aangeprate 'blue monday' weer zonder kater hebt overleefd.