Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 143 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072620
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1113
1824
11453
13592
30089
388978
6072620

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:47

Zogezegd

Ook in de journalistiek maakt de taal moeilijke tijden door. Vooral de jongere generatie schrijvers gooit er geregeld met de pet naar. Ze hebben geen benul van grammatica en maken zelf uitdrukkingen waar niets van klopt. Hier weer eens een voorbeeld in Panorama. Niet alleen het intro-Nederlandse is belabberd ( we WILLEN een leefstijl en dat is HARTSTIKKE goed), maar ze vinden daar ook dat je DAT en DIE door elkaar kunt gebruiken.

 

‘Het is een trend: geen alcohol meer drinken, omdat dit niet past bij een gezonde leefstijl. En die gezonde leefstijl, die willen we tegenwoordig allemaal. Hartstikke goed natuurlijk, maar DAT glaasje alcohol: moeten we DIE wel massaal laten staan?’

 

Een voor zover we presentatoren van teevee-programma’s journalist kunnen noemen: die kunnen er ook wat van. De versprekingen zijn daar niet van de lucht. Om nog maar te zwijgen van de Bekende Vaderlanders die daar aan stoelen plegen te plakken. Zo hoorden we bij SBS 6 dat een boef hoger beroep had ‘aangespannen’. Dat doe je met een kort geding. En bij zo’n andere commercieel zei iemand dat hij ‘van een droom was ontstolen’.

 

*In de wijnbranche schrijdt de taalvervuiling ook steeds verder voort. Niet alleen vloeit daar op indrukwekkende kantoren de bekende jeuktaal uit managersbreinen, maar ook de kromtaal is er in opmars. Zo las ik in een vacature bij Neleman: ’Je bent verantwoordelijk voor de ‘acquisitie van nieuwe zakelijke klanten’ en ‘BEHAALT’ de gestelde ‘targets’. In gewoon Nederlands: voor het aantrekken van nieuwe klanten. En de rest van die zin is foute kriebeltaal.

 

*Larie Franz van De Wijnbeurs is ook zo’n taalverprutser. Hij bood laatst een ‘sterrenpakket’ wijn aan en wat zat daarin? '1 fles fraai VERSMOLTEN zeven jaar oude Gran Reserva'. Weinig wijn voor het geld dus.
Franz liet ons ook in een promotiepraatje weten dat ‘oude STOKKEN’ op de hellingen van de vulkaan Vesuvius ’met de hand worden geplukt als ze 100 procent rijp zijn’.

 

*Winelife heeft een nieuwe manier bedacht om wijn te vervoeren. ‘Zo doe je dit bij voorkeur STAAND, om lekken te voorkomen’.
Evenwicht bewaren valt dan niet mee, met al die flessen in je armen.

 

We vonden tenslotte nog een grappig Vlaams woord voor het oplichten van rijke mannen. ’Bloemenmeisje p l u i m t miljonair’. Komt dus niet van ‘bepluimen’ oftewel iemand een veer in het achterste steken, maar van ‘ontpluimen’, bij ons beter bekend als ‘plukken’.

 

Advies: Ga de komende dagen nou niet al die ideale of beste kerstwijnen inslaan. Dan hou je geen geld meer over voor die enige echte bij de ontvleesde dis.