Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 41 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074478
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
24
1414
1438
11873
31947
388978
6074478

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:12

Zogezegd

Als een bedrijf aan naambekendheid wil doen, schakelt het meestal een pr-bureau in voor een ‘persbericht’. Dat deed ook schaal- en schelpdierbedrijf Krijn Verwijs in het Zeeuwse Yerseke. Het schakelde ‘Junction Communication’ in om aandacht te besteden aan het landskampioenschap oestersteken, een voorronde voor het Europeese kampioenschap in Galway Ierland. Het geheel wordt prettig ingepakt met culinair vermaak en een ‘walking dinner’, waarbij het oesterwater in de vorm van Chablis á volonté in de glazen zal klokken. Dat zou dan een goede gelegenheid zijn om die pr-man eens bij te brengen dat uitnodigingen in de verspreide vorm eerder anti-reclame voor het organiserende bedrijf zijn. Je krijgt een invitatie, maar moet je zelf aanmelden, waarna een selectie bepaalt of jij als uitgenodigde wel op dat feestje mag komen. Wie inschrijft loopt dus het risico van een afwijzing. In een scheve zin staat: ‘De organisatie BEHOUDT HET RECHT een selectie te maken. Wat is daar voor uitnodigends aan? En heeft die club wel eens gehoord van het ZICH VOORBEHOUDEN van een recht?

 

 

Ervaring

Het ‘event’ heet officieel Premier Nederlandse Kampioenschap Oestersteken. Omdat het voor de eerste keer wordt gehouden? Nee, omdat Premier de internationaal uitgedragen merknaam is van Verwijs, waarvan ‘meneer Bram’ ook in de jury zit, samen met de bevriende notaris. Degenen die zich voor deze landstitel inschrijven ‘zijn uit ervaring professionals’ zegt het persbericht. Uit wiens ervaring dan?

 

De winnaar mag, zo verzekert het promotie-gebazel, naar Galway waar het wereldkampioenschap ‘voor de 64 ste keer BESTAAT’. En ‘DAARMEE’ heeft het ‘DE GROOTSTE PRESTIGE’.


Het is niet de eerste keer dat er over de Zilte Zeeuwse Zaligheden zulke ondermaatse persberichten worden verspreid. Geldverspilling, denken wij.

 

Informeel

In een uitnodiging voor een wijn-‘event’ lazen we: ‘Het kledingadvies was informeel’. In dat geval slaat dat informele op het advies, in plaats van op de kleding. Het scheelt maar een dubbele punt: ‘Het kledingadvies was: informeel'. Waarmee weer is aangetoond dat een enkel leesteken de betekenis van een zin volstrekt kan ombuigen. De meeste landgenoten zal het een zorg zijn. Zelfs als ze ‘presentator’ zijn geworden hoor je ze de vreemdste zinnen uitkramen. Er zat zelfs een jonkheer bij Nieuwsuur die zei: ‘Ze SCHEPTEN een beeld…’ 

 

Hopelijk valt het nog te restaureren.

 

En in een wijnwinkel konden twee buitenlanders niet aan hun trekken komen, want ‘Ze KONDEN geen Engels'.

 

We noteerden ook nog:

  • Restaurantkrant: ‘De GLOBARISERING zorgt voor een gevarieerd verwachtingspatroon’.
  • Plus Magazine: 'Bewaar wijn met kurk liggend'. Wie ligt er dan, geachte redactie?
  •  Volkskrant: 'Hij ging net als HAAR schilderen'. De laaggeletterden rukken in die 'kwaliteitskrant' op.

 

Advies aan Van Dale: Heb het als volgzame taalbewaker niet langer over ‘Ditjes en datjes’, maar over ‘Ditjes en dietjes’.