Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 104 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074570
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
116
1414
1530
11873
32039
388978
6074570

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:51

Zogezegd

Hou het eenvoudig. Zou voor ieder schoolbrochure het parool moeten zijn. Vandaar deze tekst over een musical bij afsluiting van het schooljaar:


“De PERIPETIE is de afwikkeling van het verhaal. Het conflict wordt GERESOLVEERD. Er ontstaat een nieuwe STATUS QUO”.

 

Wijncritici doen ook geregeld hun best om op die manier indruk te maken. Trekken we ons daar iets van aan? Steeds minder. Dat soort uitspraken wordt hoogstens nog als referentiekader gebruikt. Als die ene het heeft over ‘dromerige tannines die net hun puberteit zijn ontstegen’, dan weet je dat de wijn hard en tamelijk onrijp is. Anders geformuleerd: de plastische bejubeling van wat als ondeugdelijk wordt ervaren, lijkt in toenemende mate het gereedschap te worden van ‘wijnexperts’ die hun commerciële netwerk te vriend willen houden en daarom tot zelfcensuur bereid zijn. Ze bedienen zich van een taalbehendigheid die niets te maken heeft met het glibberig verkoopjargon dat we geregeld in de handel tegenkomen. Ze versluieren de naakte waarheid zonder hem te ontkennen. Een ‘kunst’ die je als ‘wijndiplomatie’ zou kunnen beschouwen.

 

In de commercie wordt dat ook wel geprobeerd. Maar degenen die er zich aan wagen hebben daarvoor doorgaans te weinig ‘intelligente’ taalvaardigheid. Het gevolg is dan vaak dat ze ontsporen in overdrijving, kromme vergelijkingen, ongein, tot op de draad versleten cliché’s of botheden die omzetbevordering als doel ver voorbij schieten. Geld om dat te voorkomen hebben ze er zelden voor over. Met als gevolg dat we de raarste zinnen of grammaticale constructies lezen in promotie en reclame-uitingen, zelfs als die van pr-bureaus komen.

 

Wijnvoordeel heeft kennelijk het type klanten dat zich daardoor niet laat afschrikken. Ik las: “De afdronk is goed in balans EN WEET VAN GEEN OPHOUDEN”. Dit internetbedrijf leurt voortdurend met de ‘favoriete wijnserie van onze klanten’: Casa Safra. Wit, rood, rosé, gran reserva’s en onlangs weer met gran reserva Selección oro. Een bijzondere wijn want die ‘GEURT NAAR ZWART RIJP HOUT’. Alleen daarom al een ‘collectors item’.

  • Bij De Wijnbeurs worden niet alleen wijnen geproefd, maar ook het vaatwerk. ”Een rij glazen werd neergezet en geproefd op kwaliteit”.
    De uitslag is nooit gepubliceerd, laat staan de prijs.
  • Een wijnimporteur uit de ‘Business Class’ zegt in zijn promotie dat de geleverde wijnen altijd op de ‘juiste temperatuur’ moeten worden geschonken ‘ter voorkoming van OPEENGESTAPELDE GEBREKEN’. Die flessen kun je dan maar terugsturen.
  • Een blogger liet in een proeverij-verslag weten dat hij herhaaldelijk ‘OM DE PROEVERS MOEST WEMELEN’ om bij de juist fles te komen.
    Een wemelaar dus. En dat is iemand anders dan een Wemeldinge-naar.
  • Intussen is naar België de epidemie overgeslagen om DIE in plaats van DAT te schrijven en omgekeerd. Het blad Marie Claire had het over de ideaal geachte vrouw. Dat kan er ook “EENTJE ZIJN DAT OP CAFÉ GAAT”.
  • De ‘blaas’-ziekte rukt ook steeds verder op. In allerlei wijndorpen is het “FEESTEN GEBLAZEN”, maar tegelijkertijd is het ‘OPPASSEN GEBLAZEN’ om veilig thuis te komen.
  • Dezer dagen ‘PLOFT’er ook weer van alles ‘OP DE DEURMAT’. Alsof de Post geen brievenbussen meer eist aan het begin van je tuinhek of oprit. Bovendien doet de nieuwe generatie steeds minder aan vloerbedekking die niet op hout lijkt. Maar mocht er een wijnrekening bij die post zitten, “TIL DAAR DAN NIET TE ZWAAR AAN EN LIEFST OVER DE VAKANTIE HEEN”.

 

Vermijd dat u in de vakantie diep door het stof moet.