Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 94 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074560
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
106
1414
1520
11873
32029
388978
6074560

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:47

Zogezegd

Nieuwe bezigheid in de wijnwereld: trends bij elkaar kletsen. Het jaar is nog maar enkele maanden oud, of een  bataljon 'zieners' is al langs geweest. De ene heeft nog niet beweerd dat we naar minder alcohol gaan, of de andere weet al dat we 'avontuurlijker' worden en voor die plat gediscussieerde 'natural' wijn kiezen, die meestal aroma’s gijzelt, een warrig smaakpatroon biedt en niet beantwoordt aan de 'belevenis'-standaard van alwetende conservatieve 'experts'. De consument moet het zelf maar uitzoeken. Dat doet-ie ook. Met al die digitale hulpmiddelen die maandelijks aanspoelen. En hem op die manier wijn-‘wijzer' proberen te maken dan wat het oordeel van schrijvende wijnpredikers daaraan nog bijdraagt.

 

Laten staan

 

Uiteindelijk wint de eigen smaak het altijd, hoe smalend 'recensenten' daarover ook tekeer gaan. “Ik lees alles, maar trek m’n eigen plan”, zei mij onlangs een trouwe proeverijbezoeker. “En wat ik dan vaak aan onzin krijg te verteren, valt de meesten al niet meer op”. Zo kwam hij dezer dagen het verzoek tegen: ‘Flessen laten staan’. Dat kan van alles betekenen. Ook dat je die wijn maar beter niet kunt proeven. Wijn-websites en ego-blogs exploderen ook geregeld van onzinnige taal. Zo las ik op ‘Wijntjes met Esther’: ‘Sinds enkele maanden is er weer een nieuw abonnement WAAR JE LID VAN kunt worden’. En al surfend belandde ik na een ‘GLAZENPROEVERIJ’ van Royal Leerdam bij importeur Van Ravenzwaay, die liet weten: ‘De diverse WIJNHUIZEN zijn nog ONDER CONSTRUCTIE’. Terwijl ze daar al ‘uitleveren’ nu de fundamenten nog maar net in de grond zitten.

 

Hospitality Management (ja dat is een NEDERLANDSE club) kan er ook wat van. Daar vond ik deze kromme informatie: “Oostenrijk kent een wijngebied dat REDELIJK BESPAARD IS GEBLEVEN VAN de ongekende krachten van de natuur”. Een taal-‘blend’ van “is niet gespaard gebleven voor…”  en “zijn de krachten van de natuur niet bespaard gebleven”. Geen hond die erom maalt. Daar hebben ze het ook over “druiven die al decennia DE MARKT BEHEREN”. En over “Een trend DIE GOED SAMEN GAAT MET DE PORTEMONNEE”.

 

 

Ontspoorde media

 

Al die wijntaal-barbaren kijken en luisteren vermoedelijk teveel naar ‘media’ die zelf al zijn ontspoord of dat herhaaldelijk doen. Mag het een ONSje minder? Nee, want er komt steeds meer ONS bij waar het WIJ moet zijn. WIJ soort mensen storen zich daaraan. Geen gedegener taalhoeders ALS ONS. Je vindt ze tot in de hoogste regionen en imiteren elkaar in het kwaad omdat ze denken dat ONS daar de toon aangeeft. Op verbetering van de toestand kun je wachten totdat je een WIJ weegt.

 

Media-presentatoren en verslaggevers laten ook hoe langer hoe meer ‘DE GEMOEDEREN hoog oplopen, in plaats van DE EMOTIES. Die gemoederen raken gewoon verhit en als dat te maken heeft met een GESCHIL, dan kan ook DAT hoog oplopen. Maar zodra de media fouten of nieuwbakken uitdrukkingen uitbraken is er geen houden meer aan. Iedereen is daar dezer dagen ook bezig “BINNEN DE LIJNTJES TE KLEUREN”. Ze vinden ook nieuwe overtreffende trappen uit, als je nog weet wat dat betekent. Zo hoorde ik een presentator praten over “HET DODELIJKSTE ONGEVAL”. Een wedstrijd in graad of aantal. En een SBS-mevrouw had het erover dat vluchtelingen in een of ander asielzoekerscentrum "LAST" hadden "VAN HUN GEZONDHEID". Bij Shownieuws liet zo’n bravourebabbelaar zich ontvallen dat een Bekende Nederlander ”Een advocaat IN HET LEVEN HAD GEROEPEN”.

Al dat gehaspel besmet ook de wijnwereld, waar het eerder uitzondering dan regel lijkt dat je daar nog foutloze informatie vindt.

 

Probeer daarom eens ergens anders dan voor de buis, bij die eeuwige koffieautomaat of op dat versleten verjaardagsfeestje te delen wat het met je doet als je dicht bij jezelf mindfool in je kracht en binnen de lijntjes correct Nederlands hoort gebruiken. U zuld er verstelt van staan hoe je daar van opknabd.