×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Zogezegd

Ook in de wijn gaan we nergens meer ‘heen’, maar ‘op af’. En worden we het niet eens over een wijnfactuur, dan ‘stappen‘ we naar de kantonrechter. Al  moeten we er voor naar een buurstad ‘afreizen’. Want zolang het gezag niet heeft gesproken blijven de ‘gemoederen’ in plaats van de emoties ‘hoog oplopen’. Dat komt dan omdat wij er ‘anders in staan’ en op andere belangen ‘zijn gefocust’. Tot zover een paar voorbeelden van blijvertjes onder de taal- 'vernieuwing' of- 'dynamiek'. Maar of de nieuwste ook zullen blijven, is een kwestie van afwachten.

 

Ter inleiding enkele missers buiten de wijnsfeer. Een groot ochtendblad dat de Belgische prins Woef een ‘ski-ongeluk had opgelopen’, in plaats van een koninklijk standje omdat hij op 56-jarige leeftijd het paleis te Laken er niet van had verwittigd waar hij uithing. Prompt liep hij er een kater van op. En op onze nieuwsradio kwam een fruitboer vertellen dat z’n aardbeien ‘aan een test onderhevig waren gesteld’.

  • In onze inheemse wingerds liepen trouwens ook weer een paar taalgoochelaars rond. Een van hen is de lichtelijk oxiderende rokkenjager die als zelfrijzende Master of Lunch graag rapportcijfers uitdeelt. In een soos-wijnfeuilleton waarin hij vleselijke, bacchanale en boulemische lusten samensmeedt tot hoogtepunten van z'n eigen-teelt-literatuur. Ook deze keer kreeg hij lucht van enkele vrouwelijke wezens die in de nieuwste aflevering zouden kunnen figureren. Nee, geen plofkippen. Kennelijk de moeite van het signaleren en benaderen waard. De echtgenote van een kokende ‘patron’ werd ‘elegante Anja ’genoemd. Voor een ander gerokt (Frans) personage had ie andermaal het creatieve adjectief ‘charmant' uit z’n proefgeheugen opgediept. Denk maar niet dat onze jolige chroniqueur ooit mannen vleiende bijvoeglijke naamwoorden toevoegt. Zeker bang om voor aanhanger van de herenliefde te worden versleten. Nadat een wijnboer hem en gezellen tijdens het zoveelste standaard verlopen feestje ‘belangeloos enige fraaie bouteilles’ had ‘geoffreerd’, hikte hij de volgende onvervulbare wens bijeen: ’Laat goed voorbeeld doen volgen’.
  • Bovenmeester John Copier, streng moderator van de special wijnprikkers-forces, liet ons weten dat er landbouwgif in het water was aangetroffen. Maar wel in zeer lage ‘doceringen’, zei ie erbij. Zo’n woord zou ik zelfs op het nationale prikbord verbieden. Wie weet wie er allemaal meekijkt en dat dan straks tegen je opgeklopte CV gebruikt.
  • Dit wordt sterk ‘overschaduwt’’ door een geur van eikenhout, schreef de contentmaster van Ombrerosso. Die heeft het ook over ‘tonen ’van meloen en abrikoos als het over aroma’s gaat.
  • Mijnheer Cees vloog ook weer eens uit de bocht.’ Zelf heb ik  nog  nooit over rosé gedroomd. In  tegenstelling’. Hij stelt zichzelf ook een vraag; ‘Waarom ik in februari uitwijdt over rosé?’. Cees, hoe vaak heeft de juf nou al niet uitgelegd dat achter ‘ik’ alleen maar de stam van het werkwoord komt, zonder die t? Die mag alleen in het Rotterdams: ik heeft.
  • Greenport Venlo wil de nederwijnbouw versnellen. Niet eerst druiven oogsten en daar dan wijn van maken. Maar wijn direct van de stokken. De eerste oogst wordt verwacht 'in de vorm van stille en mousserende wijnen'
  • Bij supermarktketen Plus, steeds vaker omhoog geschreven door Tot PR, worden ze zelf ook steeds creatiever. Hoewel de term 'welke'' in proefnotities over wijn daar nog geregeld opgeld doet.We vonden deze: ‘De smaak van de wijn kan het beste worden omschreven als een harmonie van cassis en rood fruit’.

 

Hang dat maar niet aan de grote trom, zou ik gezegd gehad willen hebben.