Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 40 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074383
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1343
1533
1343
11873
31852
388978
6074383

Uw IP: 34.237.52.11
17-05-2021 23:25

Zogezegd

En zo zakken we steeds verder af naar het niveau waarover vertroetelaars zeggen dat ‘taal leeft’. Een veel gehoord excuus om het soort verloedering goed te praten waaraan ook kranten en andere gedrukte media zich dagelijks schuldig maken. ‘Een bedrijf DIE, het bestuur DIE, het systeem DIE. Hoe langer hoe meer zogeheten hoger opgeleiden ontkennen uit taaldommigheid dat DIE daar fout is, omdat het DAT moet zijn. Maar ‘taal leeft’, weet-je-wel. In de wijnwereld gaan ze al niet minder tekeer. Daar hoorde ik dezer dagen iemand over een wijn-verkoper zeggen:

 

  • Die man is GOED BESPROKEN”. Is-ie dan door het roddelcircuit gegaan? Nee, dit is Nieuw Nederlands voor welbespraakt. Taal ‘leeft’ toch?
  • *De mooiste van de afgelopen weken komt van Wijnbroeders uit Nijkerk. En voor de zoveelste keer heeft dat te maken met het gehaspel bij het gebruik van de woorden naast of daarnaast. Daar struikelt bijna 75% over. Wijnbroeders meldt vreemd reisgezelschap want:
  • “NAAST de grote bekende wijnen gaat Wijnbroeders er vaak op uit”. Grote onzin, maar ja: ‘taal leeft’.
  • Wijnhuis Van Iersel uit Waspik heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan het ‘opvoeden’ van wijn. De kwaliteit van de wijn bepaalt of de wijnFLESSEN nog langer MOGEN RIJPEN in de ondergrondse kelder’. Nog grotere onzin, maar wartaal leeft kennelijk ook.
  • Een ontslagen werknemer bij een niet nader te noemen wijnhuis liet ons delen in zijn smart: “Bij ziekte van een collega WERDEN WIJ OPGEDRAGEN zijn rayon er maar even bij te doen”. Nou kúnnen ze eens ‘ werd ONS’ zeggen in plaats van ‘werden WIJ’ en dan gaat het prompt weer mis.
  • Zelfs The Post Online gleed erover uit: ‘ONS van TPO’ vinden ze daar al gangbaar Nederlands. WIJ van WC Eend kan daar al niet meer.
  • Een krant liet dezer dagen weten: “Ondernemers kopen vaker een wijnchâteau”. Dat zou betekenen dat ze op de duur met een hele collectie onroerend goed komen te zitten. Die wijnhuizen worden gewoon vaker dan voorheen aan zakenlieden verkocht. Nogal een verschil dus.
  • Er is een website die zich Wijnprofessor noemt, terwijl de man daarachter toegeeft die status zelf nooit te hebben bereikt. Niet erg want geleerd DOEN in plagiaat maakt vaak evenveel indruk. Maar deze keer niet. De wijnprofessor beweert: “De pers BLAAST de loftrompet over de kwaliteit van de betere Beaujolais-wijn”. Net niet goed. Want je STEEKT de loftrompet, luidt de standaarduitdrukking. Maar ja: taal leeft.
  • Bij de teevee laat de regie het ook vaak afweten als het om de bewaking van het taalgebruik gaat. Rick Nieman (WTL) had het over kwesties die hij aan niemand ‘VOORLAG’. Ook liepen volgens het journaal DE GEMOEDEREN herhaaldelijk HOOG OP. En niemand van de verslaggevers bij de olympische winterspelen zag kans de functie ‘chef de mission’ correct uit te spreken. Mission heeft een dubbele s voor de tweede i en niet alleen maar een ch. Maar ja, Randstads leeft.
  • De Telegraaf die er geregeld een potje van maakt, maar wel voor het eerst een wijnpiraat op de korrel nam, had dit weekeinde een mooie uitglijer. Bijstandsfraude opsporen met “een TOETS die niet wordt TERUG GEFLOTEN”. Toots Thielemans is dat nooit overkomen. Die floot zelf heel verdienstelijk en draait zich bij zoveel wartaal om in z’n graf.

Nog een advies:
Probeer de komende weken eens te ‘digidetoxen’. En laat daarbij vooral die wijnhaters eens met rust. Of gun je ze hun gesponsorde kraakconclusies soms niet?