Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 137 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074603
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
149
1414
1563
11873
32072
388978
6074603

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:06

Zogezegd

Heb je al ‘ergens voor gekozen’? Mocht dat niet zo zijn, dan help ik je. Kies eens voor het penthouse-synoniem van liegen. Dan kom je- schrik niet- uit op ‘contextualiseren’. Een woord dat Van Dale toch maar mooi heeft gemist. Het is afkomstig van die VVD-stotteraar die als minister een bonnetje niet boven water kon krijgen. En graag vooral de conclusies uit onderzoekresultaten liet herschrijven als ze hem niet zinden. Een schandaal dat het Binnenhof dezer dagen weer laat steigeren.

 

Zo kun je wijn-proefnotities ook ‘contextualiseren’. Dat gebeurt geregeld bij wijnpiraten die jou met hun opkoopresultaten tot aanschaffen willen verlokken. Een woord dus dat aangeeft dat de waarheid aan het doel wordt aangepast. Voor mij alsnog de woordwinnaar van het jaar. Want wat er verder uit ons Volk opborrelde was niet veel zaaks. Ook niet als het ging om de meest verafschuwde woorden of uitdrukkingen. Zo mag een wijnverkoper niet meer genderneutraal in z’n kracht staan. Hoogstens mag zo’n man nog laten weten dat-ie met die aanbevolen wijnboer ‘eigenlijk, zeg maar, in principe best wel een goeie klik heeft’. En daar moet je het dan ‘soort van’ mee doen.

 

Vol gieten
Uit de nieuwste vaderlandse wijngidsen heb ik opgepikt dat de supermarkt een onuitroeibare leverancier is van wijnen zonder kapsones. En zo’n winkel is in feite een keten die iedereen aan het schaften houdt. Maar wie zegt: ik ben even naar die schaftketen, begeeft zich naar het pauzedomein van de bouwvakker. Dus een misverstand zit in een ‘klein hoekje’. Zo las ik in een krant dat dit jaar voor de wijninkopen ‘een massale bestorming op warenhuizen’ te verwachten valt. Gaan die dan het dak op? Of heeft de schrijver ‘stormloop’ bedoeld? En nou ik het toch over wijngidsen heb: Linke Derrick Neleman maakt op z’n website trots melding van een beschrijving, die de Metoo#-beweging niet zal bevallen. Het gaat om een Tempranillo, waarmee je op een feestje jonge meisjes ‘kunt vol gieten’. ‘Soort van’ wijn-pedofilie dus.

 

Een andere zin vol misverstand: De château-eigenaar ‘is uit de school geklapt’. Maar er was geen explosief aan te pas gekomen en ook z’n omvang was geen probleem. Een verslaggever ging zich persoonlijk op de hoogte stellen en liet ons weten dat ‘het blazoen nog fier wapperde’.

 

Bij het wieden van de wijntaaltuin kwam ik ook nog deze kromtaal tegen:

  • ‘Wine director’ Lotte Wolf: ‘Een wijn waar je blij van mag zijn om hem überhaupt te kunnen krijgen’.
  • Wijnvoordeel: ‘Als trouwe nieuwsbrieflezer geven WIJ u nog een laatste kans’. En : ‘Deze wijn ‘vliegt als warme broodjes over de toonbank’.
  • Restaurantkrant: ‘AirDnD weizigd naam’.
  • Nieuws.nl: ‘Hij sloeg de handen ineen met de Italiaanse wijnmaker’.
  • Neleman: ‘Profiteer van de wijnaanbieding die storm loopt’.
  • Wijnheer Cees: ‘Alles heeft ermee te maken dat mensen meer worstelen met de wijnkeuze dan met de menukeuze’.
  • Mangone Trading: ‘Chocolade-wijn wondermiddel VOOR veroudering’.
  • Wijneducator Lelifeld: ‘Een dunne schil dat erg gevoelig is’.


Advies voor komende feestdagen:

Overdrink je niet, ook al is je mental coach even weg.