Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 113 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072704
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1197
1824
11537
13592
30173
388978
6072704

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 18:23

Zogezegd: wijnrijm

De wijnhandel is weer druk in de weer om speciale Sinterklaas-wijnen aan te bevelen. Al of niet in pakketten tegen vriendelijke prijzen. Want het heerlijk avondje moet wel redelijk betaalbaar blijven. Wij hebben al aanbiedingen gezien waarbij niet eens meer hoeft te worden gedicht, omdat het rijmpje er al bij zit. Dat gaat dan bijvoorbeeld zo:

 

Wie drinkt van de Sint

Gaat nooit door het lint

 

Of:

 

Laat de Sint je maar eens flessen

om beschaafd je dorst te lessen

 

Het pakket van Sint aanvragen

is stoppen met die drinkgelagen

 

 Als Groene Piet staat voor Piet Snot

 dan is dat zijn discussie-lot

 

 

Sinterklaasrijmen zijn meestal kneuterig, om niet te zeggen primitief. Ook als ze met wijn te maken hebben. Ritme en metrum zijn meestal ver te zoeken. En op menig woord kan van alles worden afgedongen. Op de teksten van Sinterklaasliedjes trouwens ook. Zo kregen we een kritische doorlichting binnen van ‘Zie ginds komt de stoomboot’. Nee, niet van de club van Sylvana Simons, maar van een blanke Piet Lut die nogal radicaal-sociaal denkt. Lees hoe je de intocht-hymne voor de Goedheiligman regel voor regel kunt afkraken:


*Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan”....

 

Het woord "zie" kan als uiterst kwetsend worden ervaren door visueel gehandicapten, al zullen die dit waarschijnlijk niet lezen, en dient dus vervangen te worden door "ervaar". Daarnaast is het onacceptabel om het op dit moment over Spanje te hebben voor de Catalanen, dus daar moet een oplossing voor worden gezocht, net als voor het fenomeen "stoomboot" want iedereen weet dat deze zeer milieubelastend zijn.

 

*Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie Hem al staan...

 

Het "hij" van de stoomboot is onmiskenbaar genderspecifiek en dient vervangen te worden. PS: de milieuonvriendelijke boot moest toch al weg, wellicht vervangen door milieuvriendelijk genderneutraal voertuig? "Sint Nicolaas" is een uiting van de Christelijke traditie en bijgevolg ongewenst. "Zie" (zie hierboven) moest al weg (ivm visueel gehandicapten).

 

*Hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer...

 

Dieren horen in de vrije natuur, en zijn er niet om trucjes te doen (huppelen) en al helemaal niet op eerder genoemde boot. Een exces dat men vroeger ook wel zag in dierentuinen en circussen. Past niet meer in 2017. Helaas

 

*Hoe waaien de wimpels al heen en al weer...

 

Mag in principe nog wel, al suggereert het een continu wisselende windrichting. (milieu- effect of veroorzaakt door de vervuilende gassen van de stoomboot?) Hier dient een milieueffect-rapportage gemaakt te worden. Tot de gevolgen bekend worden voorlopig geen wimpels. Ook omdat de niet nader genoemde kleur van de wimpels weleens voor verkeerde beeldvorming ZOU KUNNEN zorgen.

 

*Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe...

 

Knecht is denigrerend, weinig respectvol voor minder lager opgeleiden en suggereert een arbeidsongelijkheid die onacceptabel is. Het zogenaamde lachen (zonder humoristische context) kan als als een teken van minder intelligentie worden uitgelegd. Het zogenaamde "roepen" is door slechthorenden niet of nauwelijks mee te krijgen en hierdoor onnodig kwetsend en dient vervangen te worden door een passend alternatief.

 

*Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe...

 

Door zoet aan lekkers te koppelen ontstaat een onjuist beeld. Het is juist zoetigheid (lees suikers) die voor obesitas en hart- en vaatziekten zorgt. Door uitgerekend het woord "zoet" te verwarren met "lief" of "braaf" ontstaat een verkeerd beeld. Voorstel; A wie zoet eet, krijgt obesitas (waarschuwend) of B wie braaf is krijgt een wortel (beloning). PS eerder werd "snoeptomaatje" voorgesteld maar de koppeling tussen snoep (slecht) en tomaat (goed) is ongewenst in deze...

 

*Oh lieve Sint Nicolaas, kom ook eens bij mij...

 

Is absoluut uitgesloten. De koppeling van een katholieke heilige en het woord "komen" roept bijzonder ongemakkelijke beelden op van seksueel misbruik in de breedste zin van het woord en is daarom "no go".

 

*En rijd dan niet stilletjes ons huisje voorbij...

 

Het woord "huisje" doet onrecht aan mensen die zich geen huis kunnen veroorloven (waaronder veel alleenstaande moeders, woonwagenbewoners enz) en die noodgedwongen in een flat of appartement wonen "ons huisje" is in deze context (vaak) onbewust bedoeld als eigen bezit. Onnodig grievend voor huurders of niet-huizen bezitters.

 

Niettemin blijft ons advies: gewoon doorzingen. En geniet straks van je wijnpakket.