Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 138 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074604
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
150
1414
1564
11873
32073
388978
6074604

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:07

Zogezegd

De rechterlijke uitspraak dat stunten met wijnprijzen niet verboden is, viel de ‘bonafide’ wijnhandel RAUW op het dak. Daar heb je weer zo’n foute versmelting van twee uitdrukkingen, waarvan de dagelijkse communicatie wel ‘vergeven’ lijkt. Ook dagbladen kunnen ermee uit de voeten.

 

Zo las ik deze week in De Telegraaf driemaal dat iemand tot iets werd gedwongen onder (be)dreiging VAN (in plaats van MET) een mes. En het is al doodgewoon als er bij een wijnhandel een prijslijst wordt UITgeprint. Niemand valt daarover. Nog erger: de satirische website De Speld wilde ons destijds laten geloven dat de aftredende minister Jet Bussemaker het zou hebben bestaan ons voor te stellen alle foute samensmeltingen voortaan maar goed te vinden. Ter toelichting, ze is van die nog net niet gesneuvelde Partij van de Arbeid die zo graag opkomt voor de ‘ongeletterden’ in ons volk. Onlangs gaf deze komieke website de navolgende parodie ten beste:

 

‘Telkens overnieuw’

“Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil contaminaties voortaan niet langer als stijlfout blijven zien. Om na te checken of deze maatregel daadwerkelijk noodzakelijk is, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Nederlandse leraren opgetelefoneerd om beide kanten van de partijen te horen.

Zij vonden unaniem van mening dat de contaminatie niet meer van deze huidige nu-tijd is: “In de klas, maar ook op straat, hoor je menspersonen het telkens overnieuw fout maken. Mensen moeten dit soort zaken tegenwoordig eerst opgoogelen voor ze het zich bevatten. De enigste optiemogelijkheid is dushalve om de contaminatie niet langer fout te bestraffen.” Volgens bewindsminister Bussemaker komt er een bijkomend voordeel bij kijken dat het helemaal niet duur hoeft te kosten om de maatregel door te bewerkstelligen.

‘Schoorstribbelend’

Leerscholengemeenschapsgroep De Vlieger uit Geleen zal een testpilot in gang zwengelen. Directeur Wieb de Klaver: “Wij zijn de eerste school die de contaminatie uit ons leseducatieprogramma afschrapt; voor een school uit Geleen is dat een knap huzarenstaaltje.”

Het Genootschap Onze Taal reageerde aanvankelijk sceptisch op het suggestievoorstel, maar stemde uiteindelijk schoorstribbelend akkoord. “Alles went, maar in het eerste begin zal het wel even moeite kosten om stijlfouten oogluikend door de vingers te moeten gedogen.”

Een beduusde Neerlandicus reageerde minder begrippelijk: “Ik krijg hier langzaam echt een sic van. Ik irriteer mezelf enorm aan deze taalverloedering. Wat mijns inziens persoonlijk betreft, is de laatste kous hierover nog niet door de kerk afgedaan.”

Die versmeltingen zijn ook in de wijnwereld ‘nog best een DINGETJE’, waarbij een ‘ linguistisch gerichte interceptie’ geen overbodige luxe zou zijn.