Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 105 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072582
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1075
1824
11415
13592
30051
388978
6072582

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:31
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Zogezegd: maten naaien

 

Hoe goed zogenaamd humoristische ‘matennaaiers’ het met zichzelf hebben getroffen, hebben supporters weer kunnen vernemen uit de schoolkrant-kroniek van de doorgaans serieuze wijn-website van Perswijn. We zouden daaraan, bij stilzwijgende afspraak, voorbij zijn gegaan, ware het niet dat de toonzetting eerder afstoot dan amuseert. En wie het ernaar maakt, vraagt om een kopstoot.

 

In wijnland deugen, naar het roestige inzicht van bedoelde chroniqueur, alleen zaken als ze - bijna manisch- vrouwelijk worden vervoegd, geregeld gratis bubbelpartijen opleveren en besproeide lunches voortbrengen die strijk en zet aan een bijna psychotische scoringsfobie worden onderworpen. Dat gebeurt nu al jaren, zonder dat het afgezaagde ‘format’ en het 'copia verborum' ,oftewel de woordenschat, ooit zijn aangepast. Dat gaat niet alleen vervelen, maar getuigt ook van het soort stilstand dat een hollende achteruitgang kenmerkt. Het onderwerpniveau verkeert in staat van ontbinding. En dan gaat het met de ‘kijkcijfers’ snel bergafwaarts. Steeds maar schoppen tegen de Wine and Food Association: Geldbelust, chaotisch en teveel schertsbling. Zogeheten ‘broodschrijvers’ af-urineren terwijl de afkraker zichzelf in die categorie meer dan getalenteerd mag noemen. De quasi-moraliserende levenskunstenaar uithangen die zichzelf zo graag met Wijngezag stoffeert. Die zich denkt te kunnen permitteren ’zakelijke’ websites op wijnkennis de maat te nemen. Zich bovendien bij herhaling oncollegiaal opstelt en dat verpakt in wat hij als ‘humor’ verkoopt, maar eerder als zuurpruimerij valt aan te merken.

 

Déclassé

 

We zien het periodiek en voorspelbaar voorbij komen. In versies die evenmin ‘innovatief’ als ‘creatief’ Illustreren dat iedere keer boerenkool óver de uiterste houdbaarheidsdatum een normaal mens braakneigingen bezorgt. Daar komt nog bij dat de man te weinig weerwerk krijgt, hetgeen hem valselijk bevestigt in zijn vermeende voortreffelijkheid. Die ondertussen niet aan ‘pourriture’ ontkomt en het sleetse imago z’n eigen ‘declassé bezorgt.

 

De poëet Hieronymus van Alphen beschreef destijds in enkele regels al dat wie een kritische omgeving mist de neiging krijgt zichzelf tot halfgod te verheffen:

 

“Een vriend die mij mijn feilen toont, gestreng bestraft en nooit verschoont, heeft op mijn hart een groot vermogen. Maar ’t laag gemoed dat altoos vleit, verdenk ik van baatzuchtigheid. Ik kan zijn bijzijn niet gedogen”.

 

We hebben het over de man die zichzelf uit eigenmin boven het gewone wijnvolk plaatst. En vanuit de ivoren toren (waarin hij zichzelf naar eigen zeggen graag opsluit) probeert datzelfde volk te ‘verheffen’. (ook al een term waarmee hij geregeld schermt) Al even arrogant als ongemotiveerd. Vooral als het om het signaleren van andermans fouten gaat. De splinter en de balk.

 

De balk

 

Achtereenvolgens kwamen wij in de jongste schoolkrant-rubriek van de zichzelf vierende chroniqueur de volgende opmerkelijkheden tegen:

  • Een wijnmporteur laat hij z’n ’35-jarig jubileum’ vieren. Hoe vaak hebben we al niet uitgelegd dat 35 geen jubileum- maar een lustrumgetal is. Bovendien vier je een jubileum doorgaans maar één dag, om- in het andere geval- een faillissement te voorkomen.
  • Hij schreef ook: ‘We beperken ons uiteraard DOOR die van fameuze sterrenchefs’. Zie zo maar eens in te burgeren.
  • En we kwamen ook het woord ‘clownnummer’  tegen zonder de s die er na clown in hoort.
  • Helemaal van het pad raakte onze chroniqueur in de weergave van een vraaggesprek met een Chileense wijnmaker: ’De sleutelfactor voor dat koele klimaat is namelijk de ligging vlakbij de Stille Oceaan in combinatie met de mogelijkheid voor zeemist, de zogeheten Camanchaca, OM VIA EEN DOOR HET oost-west lopende rivierdal van de Limarí veroorzaakt gat in het kustgebergte landinwaarts te stromen’. Bent u daar nog, na die 43 woorden in die kromme zin? En wie of wat stroomt er nou eigenlijk?

 

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Masturbatie

 

Uiteraard maakt iedereen wel eens een fout. Maar wie Zijne Hoogmoedigheid speelt, die andermans woorden geregeld van commentaar voorziet, moet maar eens een tijdje nederigheid leren. In de gesloten afdeling van een klooster dat niets met drankfabricage van doen heeft en sober tafelt. Aldaar gelouterd kan hij bij ons dan een cadeaubon afhalen voor een cursus bij Onno Kleyn’s schrijfacademie. Daar kunnen ze hem ongetwijfeld bijbrengen dat jezelf herhalen een vorm van schriftelijke masturbatie is, die spoedig in impotentie ontaardt.

 

Wijntaal

 

Verder schoffelden wij nog uit de wijntaaltuin:

  • Stamgaste Dame Beukers ergens op Wijnkomieken: ‘Maar desondanks is het gegiste sap van de druiven toch op diverse plaatsen aanwezig. Bijvoorbeeld in de grote wand met foto’s’. Beukers zit klaar voor nieuwe tekstuele opdrachten.
  • Bart van den Brink ontluikt als schrijfstalmeester ter meerdere eer en glorie van de Bythegrape-omzet: ‘Tjep ONTWIERP EEN ERVARING die tegelijkertijd eigentijds is en authentiek VOELT’. Tegelijkertijd waarmee? En waar kan ik ervaringen leren designen? Verder geven de heren op Google een raar idee over ‘Columns’. Onder dat kopje lezen we : ’Uitgebreid kwaliteits assortiment duurzame wijnen’. Was ik al bang voor.
  • Collega Harold Hamersma beziet in een ‘kwaliteitskrant’ het Licht vanuit een andere invalshoek: ‘Het slechte DAGLICHT waarin deze wijn was komen te staan, wierp ook z’n SCHADUW op de tien crus die de Beaujolais telt’. Dat lijkt ons eerder hocus focus.

Harold heeft ook weer nieuwe wijntaal geschapen met deze omschrijving van een Gamay: ‘Zou het een kind zijn geweest dan hadden we het van adhd beticht. Er is sprake van ongedurigheid. Nerveus getik met de bal van de voet. Getik met een potlood op een tafelblad. Een wijn die naar links wil, en dan weer naar rechts, OM er toch in te slagen MIDDENIN DE ROOS TE SCHIETEN’.

Proeft u wel?