Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 45 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074511
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
57
1414
1471
11873
31980
388978
6074511

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:27

Zogezegd

Nieuw cliché dat ook in het wijn-Nederlands vaak opduikt: ‘Daar hoor je niemand over’. Voorbeeld: ‘Die wijn komt uit tankwagens en wordt onderweg in flessen met een verzonnen etiket gebotteld. Daar hoor je niemand over’. Of: ‘Ik ken directieleden bij grote wijnhuizen die er ook een privéhandeltje op nahouden. Maar daar hoor je niemand over’. We worden ook ‘vergeven’ van teksten waarin iemand iets ‘als geen ander’ presteert. Zoals: ‘Hij wist er als geen ander de beste wijnen uit te kiezen’. Een foute uitdrukking want wat de een ‘als geen ander’ geacht wordt te kunnen, hebben tientallen anderen ook al voor elkaar gekregen. Kortom: we zeggen dingen omdat ‘hoger geplaatsten’ of lieden in voorbeeldrollen het ook zeggen en daarmee indruk proberen te maken. Of omdat we met de communicatie-mode willen meeliften.

 

Lachwekkend wordt het dan als dat soort uitdrukkingen dan ook nog verkeerd wordt gebruikt. Dezer dagen riep iemand op de teevee: ’De politiek houdt de verzuilde omroepen na aan het hart’. Een taalhutspot waar elke correctie aan is verspild. Diezelfde figuur vertrouwde ons ook nog toe dat hij ‘een zwalkende koers had gedetecteerd’. In het wijnwereldje hoor ik dat soort verhaspelingen ook toenemen. Een voorzitter van een wijnconfrérie beneden de rivieren liet zich dezer dagen ontvallen: ’Ons is een ander standpunt toebedeeld’. Een taalverkreupeling voor: ‘Wij zijn een ander standpunt toegedaan’, oftewel: wij denken daar anders over.

 

Taal leeft
Dat laten we allemaal over ons heen komen. Taaldemocratie, noemen ze dat. Maar democratie wordt ook wel vertaald als georganiseerd conflict. En daarom blijven de Rekkelijken en de Preciezen elkaar daarover in de haren vliegen. Die laatsten willen geen toekomst van ‘wen er maar aan’, maar dat er geen eind komt aan het behoudende heden. Het ziet er niet naar uit dat ze die strijd winnen. Onder het motto: Taal leeft, vindt het merendeel van de Neerlandici dat degenen die vinden dat de Verloedering leeft ongelijk hebben. En dus zitten ze er niet mee wanneer een klant van Wijnvoordeel na een betalingsaanmaning bericht: ‘Ik heb de FACTUUR overgemaakt’. En evenmin met deze zinsnede van een wijnschrijver: ‘De helft van de gerechten blijkt TE MISSEN’.

 

Uitglijers

En zo bubbelen de taalstuntelaars en –scheppers maar mindFOOL door in hun eigen COMFORTZONE.

  • Een wijnimporteur uit Holland schreef dat hij ‘met tegenvallers op de proppen kwam ZETTEN’.
  • Onno Kleyn, wijnjournalist bij de Volkskrant, vond dat hij zichzelf als energiek wijntekstcreateur een krachtige bijnaam moest toebedelen. Het werd: Testosteronno.
  • Een wijnwinkel over de rosé AIX: ‘Dit JAARTAL BELOOFD wederom een prijswinnaar te worden’.
  • RD-wijnen meldt: ‘Met dank aan onze handig te doorzoeken wijn (!) categorieën vind je snel de wijn WAAROP je NAAR op zoek bent’.
  • Wijnvoordeel promoot: ‘Wij vonden een waar juweeltje UIT DE HANDEN van de grootmeesters’. Vervolgens noemen René en Henriët nog twee andere wijnen die met dat juweeltje BEHOREN TOT de DRIE KONINGEN van Italië.
  • Vinologen-opleider Ruud Weterings: ‘Na ruim een jaar studeren is het eerste SVH Vinologen examen (!) een feit’. Voor zinsontleding is-ie dus niet in de wieg gelegd. Ruud zegt ook dat hij op maat werkt ‘VOOR JOUW’

 

Ideetje

Ik ben nog eens nagegaan of er niet weer eens een nieuwe wijn-app is uitgevonden, die nog meer kan dan alles. Dat niet, maar schrijver Arnon Grunberg die de Volkskrant volpompt met allerlei hersenkronkels die als ‘literatuur’ te boek staan, heeft wel een suggestie gedaan voor een andere app. Ik citeer: `Ontwerp een app, of zoek iemand die dat voor u doet, voor mensen die uitsluitend willen DROOGNEUKEN. Meer is niet toegestaan, het verlangen bestaat bij de gratie van het verbod.´