Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 119 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072710
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1203
1824
11543
13592
30179
388978
6072710

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 18:25

Zogezegd

Die wijn heb ik maar GELIJK besteld. Is dat ordinair Nederlands en moet het niet METEEN zijn, of DIRECT? Over dat soort taaldynamiek is maar weer eens een boekje verschenen. Van een auteur uit de jongere generatie. En die vindt dat ‘gelijk’ wel goed Nederlands is, maar informeel. Zo zijn er tientallen voorbeelden te geven, waarbij onderzoek aantoont dat de oudere generatie strenger in de leer is dan de jongere. Bovendien zijn de ‘experts’ het lang niet altijd met elkaar eens. Het progressieve deel binnen de nieuwe generatie Neerlandici volgt het liefst de taaldynamiek die breekt met wat jarenlang als ‘correct’ is ervaren. In feite zijn het taalpopulisten die de oudere generatie taalgebruikers voortdurend tot wanhoop drijft door meestal schrijftaal goed te keuren die voorheen als fout werd beschouwd. Vooral in de achterban van de Dikke van Dale-adepten is dat ‘bon ton’. De schoolmeesters-regels hebben hun tijd gehad, roept ook de auteur van ‘Maar zo heb ik het geleerd’, Wouter van Wingerden. Want daarmee wordt de taalpraktijk ‘ontkend’. Dat mag waar zijn, het betekent nog niet dat iedereen alle nieuwlichterij voor zoete koek slikt. Het bekendste taalverloederingsvoorbeeld ’HUN HEBBEN’ wordt zowel in spreek- als schrijftaal massaal afgewezen. Dat was ook het geval met: ‘Bij hem betaal je voor die fles MINDER ALS bij de supermarkt. En ‘ZIJ WOUDEN de beste kwaliteit Bourgogne’ zit al evenzeer in de top van de ergernissen.

 

Jammer dat er nog zo weinig aandacht is voor correcte zinsbouw, met versmeltingen, verkeerde vervoegingen en het foute gebruik van bijvoorbeeld ‘naast’, ‘daarnaast’ en ‘de nodige’, al praten ook in die gevallen ‘experts’ dat goed. Van dat soort taal konden we in de afgelopen weken het volgende bijeen sprokkelen:

 

*‘De Wijnacademie richt zich zowel op de professional als op de particulier die HUN kennis en interesse verder WIL ontwikkelen’.

Doen de studenten dat dan of die academie?


*Van dezelfde academie deze tekst: ‘De vertrouwde situatie die u van ons BEKEND bent’.


*Wijnimport J.Bart zet de volgende kromtaal op de website: ‘ALS belangrijke horeca-leverancier ZIJN HET GEVEN van goede wijn(!) en spijs(!) adviezen noodzakelijk’.

Even verder komen we het woord ‘chaffeur’ tegen. En ook nog deze ontspoorde zin: ‘Door alle wijnen zijn in principe per fles te bestellen zijn…’


*Wijnjournalisten hebben ook niet de taalwijsheid in pacht. Zo laat Pieter Nijdam in de grootste ochtendkrant over eten en drinken in de Spandershoeve in Hilversum weten dat de gasten zich voor een maaltijd moeten omkleden: ‘Stemmig GEKLEED IN PAK EN KLEURRIJKE SARONGS KRIJGEN GASTEN hier de volle aandacht’.


*En een wijnimporteur uit de Randstad was iets ‘TEN GEHORE’ gekomen. Hij liet z'n klanten ook weer eens weten: 'Wijn KUN JE HET BESTE LIGGEND bewaren'.

Wie er dan ligt is duidelijk, maar kennelijk niet voor hem.

 

*Vandaag berichtte De Limburger over schavuiten die overal aten zonder te betalen. Een pizzeria-eigenaar zei daarover: 'We hebben ze moeten laten gaan. ZONDER TE BETALEN'. Uitleg overbodig.

 

* En in Markelo wist een stukjesschrijvert te melden: 'De internationale wijnboeren lieten hun KOOPWAAR RIJKELIJK VLOEIEN' Afgezien van de gebezigde taal: wie geeft er nog geld voor lege wijnflessen?

 

* Los van de wijn: De grootste ochtendkrant meldde gisteren dat er iemand 'IN DE NEK WAS GEHIJGD".

 

Kortom: Er is nog veel werk voor Neerlandici van allerlei slag. Ze kunnen maar het beste ‘dicht bij zichzelf mindfull in hun kracht gaan staan’…