Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 128 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072605
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1098
1824
11438
13592
30074
388978
6072605

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:41

Zogezegd

Als er één uitdrukking is die niet uit de media te slaan is dan is dat ‘zich zorgen maken’. Iedereen die voor radio of teevee iets mag uitleggen, is ermee besmet. De terrorisme-bestrijders al net zo hard als het Gezag dat over de nationale gezondheid waakt. En zelfs woordvoerders uit de voetbalwereld, toch al geen begenadigde sprekers, ‘maken zich zorgen’.

 

Het wordt tijd dat we dat in de wijnwereld ook eens gaan doen. Want het laatste onderzoek van de onvermijdbare Goos Eilander toonde aan dat polderland voor 75% wijnen  bij de supermarkt koopt. Geen vreugdevol  verschijnsel voor al die ‘critici’ die dagelijks voor het resterende percentage hun expertise uitventen. Ze zeggen het niet, maar ze maken zich wel degelijk zorgen over het drinkniveau van de polderlandse wijnconsument, die bij de grutter gemiddeld nog geen 4 euro aan een fles besteedt.

 

Voor de Gezondheidsraad een extra reden om zich ‘zorgen te maken’ over de keuze van het vocht, waarmee het gros zijn lijf teistert .

 

Intussen maken wij ons geen zorgen meer over het (wijn)gewauwel waaraan een groeiend aantal ‘ont-lezers’ zich schuldig maakt. Dat zal alleen maar toenemen. Tegenhouden staat gelijk aan een wijsvinger in een lekkende dijk. Dus zien we die taal-ontsporingen maar als een rijke bron van humor. Vandaar de volgende vermakelijkheden uit de wijnwereld:

 

 

  • Een collega die tijdens een proeverij een vies gezicht trok, vertrouwde mij toe: ‘Dit is een wijn die je niet onverdoofd kunt drinken’ Dat slaat dus op jou. Maar als er wordt gezegd dat ‘onverdoofd slachten’ eigenlijk niet kan, dan slaat dat op degene die slacht en niet op het vee.
  • Een vrouw werd aan de waterkant gesignaleerd met tien legen wijnflessen om zich heen. De politie schreef in het onderzoekverslag: ‘Aangekomen bij het Kanaal, bleek de vrouw overleden’. Maar die vrouw zat daar toch al?
  • Sommige wijnhandelaren schrijven over hun leveranciers dat zij ‘als geen ander’ weten hoe gezond bio-wijn is. Foutje. Dat zijn er tienduizenden.
  • Een wijnimporteur vierde zijn ‘vijfentwintigjarig jubileum’. Normaal duurt zo’n feest maar één dag. Dat heeft dus een lieve cent gekost.
  • Nog zo’n sleetse kreet: ‘Wie wil dat nou niet’? Deze keer stond die bij een wijnaanbod dat per vergissing luidde: ‘Drie halen, vier betalen’.
  • Deftig schrijven schijnt onuitroeibaar. Vooral in de ambtenarij. Zo meldde de politie dat er bij een ruzie na een wijnfeest 10 ‘aanhoudingen waren verricht’. Oftewel: tien raddraaiers opgepakt.
  • Ook wijnliefhebbers doen wel eens aan ‘mindfulness’. Maar dan wordt de spelling: ‘mindfoolness’.
  • Lesgever tijdens een wijncursus: ‘Hij had hun gevraagd hun fles aan hen te geven’.
  • Gehoord in Mokum: ‘Hij is op zeker aan de fles’.
  • Wijnfilosoof Stefaan Soenen over een maand wijndroog: ‘Ondersteun ZIJ die het willen uitproberen’. En hoe zit het dan met HEN?

 

Vermijd de komende weken wartaal zoals die van de NOS: ‘Hij viel uit de gratie van de familie’. Sindsdien loopt hij naar het kastje van de muur.

 

En doe ons een plezier: Als je partner nog een tweede glas wil, stel dan nooit die afgezaagde vraag die niet uit de media is weg te branden: ‘Wat doet dat met je?’