Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 95 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072572
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1065
1824
11405
13592
30041
388978
6072572

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:27

Zogezegd

Als het te gek wordt, turven we wel eens cliché’s. Bij zo’n 35 wijnimporteurs kwamen we in drie weken tijd tegen dat ‘de feestdagen weer VOOR DE DEUR STAAN’. Als die wijnen net zo origineel zijn als die afgesleten zin, laat ze dan maar staan. Een wijnwinkel maakte het nog mooier: ‘De Kerst staat voor de DEUR WAARBIJ je in een muisklik passende wijnen kunt bestellen’. Kromtaal van het bovenste schap, maar denk maar niet dat de afzender van die onzin dat wil inzien. Die ´gaat er met GESTREKT BEEN in´ en vindt vanuit zijn opgeprikte ego dat hij best aardig schrijft. En dat moet ie vooral blijven geloven, anders raakt het materiaal op waaruit wij deze rubriek samenstellen.

 

Dat er allerlei gebeurtenissen VOOR DE DEUR STAAN roepen we , zonder dat Van Dale eraan te pas komt, uit tot Cliché van het Jaar. De woordenboekenmaker heeft het zelf trouwens druk met het Woord van het Jaar. Dat lijstje hebben we eens doorgekeken, maar veel boeiends staat daar niet in.

 

Eigenlijk is die trieste verzameling de gotspé van het jaar. Niks boeiends. Vaak samenstellingen van al eerder gebruikte termen, zoals ‘sjoemelzaad’, alsof er sinds decennia terug al geen sjoemelwijn  bestaat. En o ja, je kunt ook nog een zin in elkaar flansen met ‘jongerentaal’: ’Ewa duimpie voor je dab’. Van Dale legt je wel uit wat dat betekent. Maar of we al dat braaksel nou in een speciaal woordenboek moeten gaan zetten? We hebben al genoeg aan de standaardtaal. Die verongelukt namelijk steeds vaker, ook in het wijnwereldje. Daar konden we de afgelopen dagen weer enkele fraaie voorbeelden van noteren’. Ook daar heeft de inruil van vroegere taal tegen nieuwe een hoge vlucht genomen.

 

Voorbeelden:

 • BEHALVE werd (vaak foutief) NAAST
 • VEROORZAKEN werd ZORGEN VOOR
 • NOGAL WAT werd (vaak foutief) DE NODIGE
 • BOVENDIEN of LOS DAARVAN werd (vaak foutief) DAARNAAST
 • PLAATS werd PLEK
 • DAT werd (foutief) DIE
 • DAN WIJ werd( foutief) ALS ONS
 • HET werd vrouwelijk: HAAR

 

Dat zijn dan nog de uitspringers. Er broeit nog veel meer. Ook aan scheef taalgebruik. Maar pas als rolmodellen of politici ermee voor de dag komen, is de deur open voor landsbrede imitatie. Wen er dus maar aan dat langzamerhand een stuk van de jou vertrouwde taal oudbakken wordt en vervangen door eigentijdse composities die zich geen barst meer aantrekken van regels of afspraken. Want wie denken die Goden wel te zijn dat ze zijn om te denken ons van alles op te kunnen leggen?  Dus gooien we, om het in kerstsfeer te houden, de kont tegen de krib. Of we blaten er maar op los alsof de juf ons vroeger niks beters heeft geleerd. Hier volgt een bloemlezing van het spoelbak-Nederlands uit de wijnwereld:

 

 • Schaapveld Zutphen: ‘NAAST DE WINKEL is Ton Schaapveld verantwoordelijk voor de wijninkooporganisatie Les Généreux’. Hij blijft dus dicht bij huis.
 • Lavielevin: ‘De wijnmaker is degene die dat uiteindelijk beslist, EVENALS DE KEUZE voor houtlagering’. Krommer kan bijna niet.
 • De Geluksdruif: Daar ‘staan de WIJNEN BOL VAN AMBITIE’. En dan ook nog ‘zonder tradities te verloochenen’. Kreupele beeldspraak dus.
 • Vinopio België: Daar verkopen ze ‘GEIJKTE en ONGEIJKTE Chardonnay’. Met EI smaken ze vermoedelijk beter.
 • Lars Daniëls MV: ‘ALS ARCHETYPE heb IK gekozen voor de witte Sancerre’. Als dat geen zelfkennis is…
 • Het ‘prachtblad’ voor wijnofielen krijgt er geen lezers meer bij. Je kunt nu alleen nog ‘LID WORDEN’ van Perswijn.

 

We eindigen met een invitatietekst van eet- en slaaponderneming Van der Valk voor de feestdagen: ’Een ONBEPERKTE keus aan gerechten uit onze uitgebreide á la carte Kerstkaart (!) WELKE U ZELF SAMENSTELT.

Al wekenlang rijden de bevoorradingswagens er af en aan.

 

Geniet de komende dagen MET MATEN!