Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 51 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074457
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
3
1414
1417
11873
31926
388978
6074457

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:02

Zogezegd

Nog zo’n ‘dingetje’, weet je wel. Iedereen klooit maar wat aan met werkwoorden. Bij de geachte slijpers van de geest, de VPRO, hebben ze het werkwoord ‘effectualiseren’ uitgevonden. En ook onze rechtsfilosoof Van Koppen is nu al besmet met het taalbarbaren-virus dat overal bezig is DAT te veranderen in DIE. Een Kamerlid, DIE mag geen onaangemelde nevenfuncties hebben. Het merk DIE op de fles staat. En meer van dat gedoe. Het lijkt wel of het imiteren van taalverhaspeling het nieuwe ‘gamen’ voor beperkte intellectuelen is geworden. Ook in de wijnwereld blijft die onzin maar om zich heen grijpen. Een captain of wine industry zei dezer dagen: ‘Het is zo dat het in het algemeen zo is dat…’. Duidelijk nietwaar? En een andere wijnverkoper had het erover dat hij ‘het land dichter bij elkaar’ denkt te kunnen brengen met zijn exclusieve godendrank.


Schrijvers doen ook al zo raar. Ze tikken herhaaldelijk: ‘klinkt het’, achter een of andere uitspraak. In de spreektaal zullen we er wel van verlost blijven, want die leent er zich minder voor. Daar floreert: ‘Jullie zijn niks beter als ons’. Maar soms wordt ook in de wijnwereld zo ingewikkeld geformuleerd dat het voor de Eenvoudigen van wijngeest ook na twee glazen nauwelijks is te volgen . Zo schrijft de kakelverse magister vini Job Joosse in zijn scriptie die bol staat van de verwijzingen naar uitspraken van anderen: ‘De interviews moeten de hoofdvraagstelling meer duidelijkheid geven’. Klinkt in ieder geval geleerd. Maar hij bedient zich ook van Cruijffiaans als hij schrijft: ‘Tenzij de rijpheid volledig is BEHAALD, kan de Cabernet Franc vrij snel een onrijp karakter laten ZIEN in de GEUR’. Tenzij iets volledig verkeerd is, is het dus niet verkeerd, weet je wel.


En de mooiste bij Job is deze: ‘Door de van nature stevige groei van de Cabernet Sauvignon is goed loofwand beheer van belang OM DIT ONDER CONTROLE TE HOUDEN’. Hij heeft dus méér verstand van wijn.

 

Andere slippers in de wijnwereld:

  • Wijnbloggers: ‘Dat BELEMMERD mij WAAR NAAR ik op zoek ben’. Het kan nog houteriger: ‘Weer dat stukje door de bomen het bos niet meer zien idee’.
  • Sommeliersgilde: ’De FAMILIE Fariña stond aan de wieg van de DO Toro en wordt gezien als ICOON van de streek, die door Fariña vanaf 1942 op de kaart is gezet’. Variant van het selfie dus.
  • Kromme Dissel: ‘De Johannisberg is Quarts gesteente(!) en een EIGENSCHAP DAARVAN is dat je WAT MEER FRUIT IN DE BELEVING proeft’.
  • Wijnplein vond een nieuwe smaak uit: ‘zoet, zuur, zout, bitter en UNAMI’.
  • De Wijnacademie zette eerst boven een promotieartikel over de opleidingskwaliteit: Register Vinoloog(!) van de Wijnacademie WORDT je niet zomaar. In die opsomming stonden nog een paar fouten. Manager Klazien Vermeer liet het stuk nakijken. En die waren eruit toen ze ons het stuk opstuurde: Wordt was WORD geworden.

Toon de komende weken niet teveel ‘engagement’. Dat bevordert een ‘burn out’, ook weer zo’n ‘ding’!