Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 257 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6130872
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
611
3463
14365
13249
26158
442528
6130872

Uw IP: 3.234.252.109
13-06-2021 09:18
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Zogezegd

 

Ook onze wijntaal zakt steeds verder in elkaar. Gaat vreemd en is sleets. We praten al lang niet meer ‘standaard’, stotter- of stamelloos. Ieder netwerk van hoog tot laag heeft z’n eigen accent. Zo wordt de laatste jaren vooral bij jonge, afgestudeerde en rtl-vrouwen en afwijkende uitspraak van de a waargenomen, waarvan zelfs Groningers niet terug hebben. Om nog maar te zwijgen van de Gooise r. Taal-stoplappen, (met als hedendaagse kampioen: ‘zeg maar’) worden dagelijks met karrevrachten over ons uitgestort. Schrijven gaat al lang niet meer foutloos. Ook al niet omdat het onderwijs het laat afweten. Maar volgens onderzoek denkt 80 % dat er van alles op anderen aan te merken valt, behalve op henzelf. We kletsen niet meer als Brugman, als je nog weet wat dat betekent. Wèl versnellen we het tempo, omdat digitaal aangestoken jongeren een ander absorptievermogen hebben ontwikkeld. En we vervallen vaak in modieuze napraterij, het zogeheten papagaaien, de beste camouflage voor onzekerheid of gebrek aan bagage. De taal-gebrekkigen stellen zich vandaag de dag tevreden met spraak-voedselbanken van de straat. En de taal-luien bedienen zich van het vocabulaire dril dat kosteloos de frontale hersenkwab binnendrijft.

 

Zorgen

Neem nou alleen al die uitdrukking ‘zorgen voor’. We zijn niet meer ergens actief  om wat ‘te bereiken’, 'voor elkaar te krijgen' of te ‘veroorzaken, maar ‘om ervoor te zorgen’. De accijnsverhoging ‘zorgt ervoor’ dat er steeds meer wijn over de grens wordt ingeslagen. De sneeuw heeft ‘ervoor gezorgd’ dat uw wijnbestelling nog niet kon worden afgeleverd. En wie dagelijks meer dan een fles wijn drinkt ‘zorgt voor’ fysieke problemen. Uit voorzorg zorgen ze er zelfs in de Zorg voor dat niemand zich zorgen maakt over de verzorging van thuiszorg-patiënten met een zorgeloos drinkgedrag.

 

Dynamiek?

We zijn zo taal-lui geworden dat we ieder gebrekkig hulpmiddel aangrijpen om maar verschoond te blijven van de noodzaak tot eigen creativiteit. Meestal is de oorzaak terug te voeren op een achtergebleven woordenschat. Nooit een fatsoenlijk boek lezen. Alleen maar smartphone- of ander digi-leesvoer tot je nemen. En 'murks' slikken in het stoere netwerk van gewelddadige 'respect'-afdwingers ‘zorgt ervoor’ dat die beperking maatschappelijk littekens nalaat. Taalvorsers zeggen dan dat dit als normale linguïstische ‘dynamiek’ moet worden gezien. Terwijl andere doodgewoon willen weten hoe het zonder dwang van de taalpolitie ‘heurt’ en bereid zijn daar iets voor te doen.

 

Geschoffel

Hoe het ook zij, in de wijntaaltuin viel weer aardig wat te schoffelen:

 • Op Wijnbloggers vindt de redactie dat in het voorbije wijnjaar ‘de kwaliteit van die oogst ook van uitstekende kwaliteit is’. Maar, voorspellen ze daar, de winst van de wijnboer loopt wat terug ‘als gevolg van hogere druif kosten’. Doe je voordeel met deze kennisverrijking.
 • Wijnimporteur Verkerk overtuigt z’n klanten met zijn selectievermogen. Hij zoekt het ‘niet in proefnotities van Amerikaanse advocaten’.
 • l’Exception blijft als wijnhuis aan de voorzichtige kant. Het maakt melding van ‘de BEOOGDE klantgerichtheid’ die men daar ‘NASTREEFT’. Over ‘uitzonderlijk’ gesproken.
 • Italiaanse importeur Ombrerosso wil eindelijk de waarheid wel eens gezegd hebben: ‘Dure namen en fancy etiketten zijn niet persé goede wijn’. Eens, roepen wij dan. Overigens beschikken ze daar ook over de volgende zelfkennis: ‘Samen zijn wij een heftige slok Barolo, maar vaker een zwoele, zachte en verleidelijke Amarone’.
 • Op de website Italiaans Wijn Info lazen we: ’Een 100 % wijn waar maar 1 druif bij gebruikt wordt’. Dus eigenlijk ook 100 % druivig, begrijpen we.
 • Perswijn liet een paar jaar geleden een vinoloog uit. Hij trok langs de Zwarte Zee ‘OM in 2012 terug te keren naar Georgië’. Target gehaald.
 • Restaurant laat weten: ‘Daarom hebben wij een wijnkaart samengesteld uit de bekendste wijnboeken’.

 

Afstand

Vermijd de komende tijd in je wijncommunicatie:

 • Dat assortiment kunnen we nog niet ‘triggeren’.
 • Met die wijn ‘matcht’ dat niet.
 • Het volledige gamma wordt ‘uitgerold’.
 • Als wijnhuis moet je gaan werken met een ‘People Planet Profit-plan.
 • Wijn is het nieuwe bier.