Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 116 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5944625
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
106
2121
2227
11485
13712
282749
5944625

Uw IP: 3.215.180.226
09-03-2021 01:22
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Zogezegd

Je moet steeds prijzen vergelijken ‘om ervoor te zorgen’ dat je voor dezelfde wijn elders niet meer betaalt dan bij ons. Is een zin die 10 jaar geleden niet bestond. Zo snel gaat het in de Taalstaat. Zo’n zin luidde voorheen: Prijzen vergelijken ‘voorkomt’ dat je voor dezelfde wijn elders meer betaalt dan bij ons. We ‘zorgen’ sinds dit decennium aanbrak zowat overal voor. Ergens ‘voor zorgen’ is een lievelingsuitdrukking van premier Mark. Die gebruikt allerlei gladde argumenten ‘om ervoor te zorgen’ dat hij niet als ongeloofwaardig in de politieke historie verdwijnt.


Zitten er teveel ‘toevoegingen’ in een wijn dan ‘zorgt dat voor’ problemen. En wie met teveel wijn op achter het stuur kruipt, ‘zorgt voor’ een extra risico. Het hele land ‘maakt zich’ ook ‘zorgen’ over bezuiniging op ‘de zorg’. De andere helft is daar nog niet aan toe en ‘zal het een zorg zijn’. Wijnheer Master Cees schreef dezer dagen: Het betere weer en IDEM DITO opbrengsten zullen ‘voor betere en meer wijn zorgen’.
Kortom: in een paar jaar tijd(s) zijn we verzeild geraakt in een taal die voor puriteinen een ‘zorgelijke’ wending heeft genomen. De rest springt er net zo ‘zorgeloos’ mee om als met wachtwoorden. Het zal hun tijd wel duren.

In de stroming van deze ontwikkelingen passen ook de struikelpartijen waarvan ik er geregeld tegenkom bij wijnlieden die iets te melden hebben.


Ik geef een paar recente voorbeelden van slordig denken:

*Commercieel directeur Bas Lippens van wijnhuis Jean Arnaud laat weten:
‘Jean Arnaud BEVINDT zich in een VERGAANDE onderhandeling OMTRENT samenwerking’ met Unique Wijnimport Eindhoven. Oftewel: De onderhandelingen tussen Jean Arnaud en Unique over samenwerking ZIJN in een VERGEVORDERD stadium.


*Op de website van Tuin & Balkon staat:
‘WIJN VERBOUWEN in de stad, 10 jaar geleden zouden mensen je wellicht voor gek verklaren als je dat van plan was’
Nu ook nog, heren. Met DRUIVEN zouden we minder moeite hebben.


*De ‘redactie’ van Wijnbloggers laat weten:
‘Het PROGRAMMA van de dag heb ik voor het gemak al even OP EEN RIJTJE gezet’


*Mamablog houdt een ALCOHOLVRIJE wijnproeverij en meldt:
De La Source ( alcoholvrije bubbels) kwam me OP ZICH al bekend voor, wellicht op een poster ZIEN HANGEN’.


*Wijnmaster Cees in een ‘column’:
‘Terwijl wijncritici in de rest van de wereld ZICH VAN EEN MONOPOLIE VAN PARKER naar een brede spreiding van gezichtspunten aan het ontwikkelen zijn, gaat DIE in Nederland andersom naar een alleenheerschappij van Harold Hamersma’.

Wordt de spoeling te dun voor Cees?

 

Ten eerste: kromtaal van de bovenste plank, gevat in een a-ritmiek waarvan de honden geen brood lusten. En ten tweede: waarom doet de Master daar dan niks tegen? En leest die wel de websites die wèl aan serieuze kritiek doen?

 

Voor de komende tijd: blijf weg bij OMIEUS gedoe rondom NEFASTE wijnhandel, vooral als daarmee wordt GEFRAUDULEERD, zoals Humberto het voltooid deelwoord van frauderen in het nedersurisch vertaalde.

 

En luister naar de goede raad waarvan La Brard op Shownieuws beviel: Zorg dat u GEEN LAST krijgt VAN uw gezondheid als u meer dan 14 'eenheden' rode wijn per week naar binnen giet en dus niet wil dansen naar HET ( en niet DE) pijpen van de Gerzondheidsraad. En bespaar nooit op wijnkwaliteit om daar SCHATHEMELTJERIJK van te worden.