Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 33 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5944752
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
233
2121
2354
11485
13839
282749
5944752

Uw IP: 3.215.180.226
09-03-2021 02:29
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Zogezegd

Nederlanders die zich niet tot de taalbarbaren rekenen, zien zich in officiële brieven graag ‘correct’ aangesproken. Dus horen ze van hun wijnhandelaar dat die ‘bereidt’ is voortaan de bezorgkosten op zich te nemen, dan zal het vanuit die hoek geen bestellingen regenen. Evenmin wanneer een wijnwebwinkel meldt ‘naast kortingen’ tot 50% ‘ook rekening te houden’ met het gewenste besteltijdstip.


Er zijn hele volksstammen die niet eens weten wat er aan zulke zinnen fout is. Net zoals laatst bij de ANWB. Die stuurde een brief mee met de nieuwe lidmaatschapspas, waarin te lezen stond: ‘Naast een kleinigheidje…..kunt u ook komend jaar weer profiteren van….’, ondertekend door de ‘hoofddirecteur’. Toen ik hem mailde dat ik als ‘platina lid’ wel graag in fatsoenlijk Nederlands zou worden aangesproken, haastte hij zich te antwoorden: ‘U hebt helemaal gelijk. De brief voldoet niet aan onze kwaliteitseisen’. Waarmee maar gezegd wil zijn dat de kwaliteit van de communicatie zienderogen afneemt door nonchalance. Die kwam ik in de wijnwereld de laatste weken ook weer tegen:

 

*’Ook in een wijnbedrijf als het onze moeten ouderen weer aantrekkelijk worden om in dienst te nemen’.
Vertaling: …….moet het weer aantrekkelijk worden ouderen in dienst te nemen.


 

*’Bij onze bedrijfsunits liggen de doelen hoog’.
Vertaling: …….ligt de lat hoog.


 

*’Metereologen voorspellen een slecht wijnjaar’.
Vertaling: Meteorologen voorspellen.


 

*’Wij kunnen ons niet beseffen dat de wereldproductie aan wijn afneemt’
Vertaling: Wij kunnen ons niet voorstellen.

 

Trek u de komende tijd niets aan van promotie voor cursussen ‘mindLESSness’. Ongetwijfeld hebt u uw hoofd al leeggemaakt nadat de laatste fles bubbels er bij de jaarwisseling doorheen was gegaan. Dat betekent overigens nog niet dat u nu als leeghoofd het nieuwe jaar ingaat.