Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 127 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072604
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1097
1824
11437
13592
30073
388978
6072604

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:40
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Zogezegd

Meest voorkomende vraag bij televisiepresentatoren die uitgeput raken van het beheren van hun bankrekening: ‘Wat deed dat met je?’. En dan zo’n slachtoffer maar uitkramen wat hem/haar te binnen schiet. In de wijnwereld lopen er ook al van dat soort vragenstellers rond. Ze geven ‘workshops’ of ‘masterclasses’ om jou te leren ‘herkennen’ wat een wijn met je DOET. Zelf ben ik verslaafd aan het omgekeerde: ik doe iets met een wijn. Niet verkopen, maar proeven of opdrinken. En daarvoor hoef ik gelukkig niet naar al die ijdele kwasten te luisteren die floreren bij de informatie-ondergeschiktheid van de halfweter. Om het eens in trendtaal te zeggen: ‘Daar ben ik helemaal klaar mee’. Als ik de zoveelste vrouw ‘met ballen’ die zin hoor uitstoten ’heb ik het wel met d’r GEHAD’. En die steken, als waren het asperges, de laatste tijd steeds vaker de kop op. Vorige week hoorde ik van een wijnvrouw die zich mentaal in haar eigen gelijk had verschanst: ‘Als mannen wijn proeven, denken ze tegelijkertijd aan seks. Ook al zijn ze al over hun glorietijd heen’. Terwijl vrouwen na één glas al het gevoel krijgen bijgebracht dat ze dan seksiër zijn.


Als vrouwen over wijn schrijven doen ze dat trouwens ook volstrekt anders dan mannen. Niet de grote lijnen en de belangrijkste conclusies, waarmee het minder poëtisch ingestelde deel van het manvolk bij voorkeur te koop loopt. Maar die kleine, kleurrijke gebeurtenissen die het hartritme even veranderen. En het verlangen naar de sprong in het ongewisse en de meisjesdroom aanwakkeren of weer tot leven brengen.


Die verschillen constateer ik ook in wat ik maar ‘verschrijvingen’ zal noemen, een goedmoedig eufemisme voor koeien van fouten in de wijncommunicatie.

  • Hier volgt er een die bijna exemplarisch is voor de kromtaal waarmee managers en consultants indruk denken te maken, afkomstig uit een vrouwen-‘column’ van Bythegrape:‘Er zijn avonden dat ik meeloop op de werkvloer van restaurants om zodoende het personeel te trainen hoe ze kunnen vertellen over de wijnen aan gasten en daarmee kunnen UPSELLEN’.
  • En bij wijngaard St-Martinus in Vijlen laten ze de consument in het ongewisse als het om de smaak van de beschreven Blanc de Holset gaat: ‘Deze WIJN is een droge, frisse, fruitige WIJN, gemaakt van meerDERE druivenrassen. In zowel de geur als de smaak GROEN, rijp fruit met HINTEN van bloemen’.
  • Een wijnschrijver liet ons dezer dagen het volgende weten: ‘Ik maakte lange wandelingen door de glooiende wijngaarden OM de rest van de dag op de veranda VOOR ME UIT TE STAREN’. Hopelijk niet naar een berg lege flessen.

 

Tenslotte: Probeer je dag voor de verandering eens door te komen zonder een tweede fles wijn. Want ‘er is meer’ in dit bestaan. Hoewel: de 'trends' moeten niet worden onderschat. Ene Janneke Rutten van Tropez Wines schudt ons wakker als ze aankomt met een handvol wijsheden van de beginnerscursus duurlullerij.

 

Ze baarde deze volzinnen:  'De consumententrends voor 2015 zien er rooskleurig uit. Er is steeds meer sprake van een 'colorful life'(!), met vernieuwing, openheid en creativiteit. Een andere trend is de behoefte aan een maatschappelijke, sociale en zachte 'touch'(!) met een herwaardering van elementen uit de arti-lifestyle (!) en toenemende interesse in de gevoelswereld'.

Drink daarom, is de uiteindelijke boodschap, de wijn van Janneke. Want dat is me er eentje!