Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 130 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6501151
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
277
1302
7591
10937
46347
802392
6501151

Uw IP: 75.101.211.110
29-01-2022 04:59
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Zogezegd

In die dagbladen wordt het hoe langer hoe erger. Rommelige zinnen, spelling die nergens op lijkt, vergelijkingen die mank gaan. Zo had het grootste ochtenblad het over de OOGVERBLINDE outfit van de promiscue mevrouw Sylvie Meis. En over 'een ONTLUISTERD kijkje in de coalitie'. Maar intussen wel anderen de maat nemen. In wijnpolderland wordt het er evenmin beter op. Daar ruilt wijnvolk al maanden normale werkwoorden in voor curieuze modetaal. Anders vereenzelvigen ze zich niet met de code-speak van het profijtelijke netwerk. De wijncampagne wordt ‘afgetrapt’, lees je dan. Komt uiteraard van de ergste volksplaag die een origineel mens kan overkomen: het steeds vaker ‘gefixte’ voetbal. In Brabant zeggen we: ‘Ik trap het af’, als je op huis aan gaat. En hoe stoer was het niet om tegen vriendjes te kunnen zeggen dat je van een of andere school was ‘afgetrapt’. Ander voorbeeld: je moeder vond het af en toe tijd dat je die ‘afgetrapte’ schoenen eens in de vuilnisbak gooide.

 

En zo raken we periodiek verrijkt met muterende betekenissen van woorden die voorheen heel andere beelden opriepen. Uitdrukkingen die precies het tegendeel uitdrukken van wat we bedoelen, zijn ook aan de orde van de dag. Deze week hoorde ik de baas van een wijnwinkel zeggen:‘Je wilt niet weten wat het scheelt als je drie dozen bestelt’. Dat wilde die klant nou juist wèl. En dat er ooit een generatie is geweest die met ‘naamvallen’ kon omgaan, vinden veel wijnbloggers en wijnschrijvers maar achterlijk. Een paar voorbeelden van vermeend correct Nederlands:

 

*‘WIJ WORDEN sterk ontraden die flessen vooraf te openen’.

 

*’Die herriemakers ZOUDEN de toegang tot de proeverij moeten worden ontzegd’.

*‘Wijnboeren WORDEN te weinig gewezen op de gevaren van gifspuiterij’.

 

*‘IK BEN gevraagd in die masterclass het woord te voeren, in plaats van JOU’.

 

Over dat soort verminkte zinnen valt hoogstens nog een komma-wipper. Taalvrijheidsstrijders als Wim Daniëls vinden dat alles maar op z'n beloop moet worden gelaten. Want het volk 'maakt' de taal. En als daarmee een weg wordt ingeslagen die breekt met het vertrouwde zij het maar zo.

 

Op die manier gaat het al jaren bergafwaarts. Zonder dat een of andere gezaghebbende instantie actief z’n best doet om ons van die taalvervuiling af te helpen of de eigen taal in bescherming te nemen tegen ridicuul doe-het-zelf-Engels. Wie eraan begint, wordt weggelachen. De taalpolitie heeft geen toekomst meer. Kromspraak en taalverkrachting helaas wel.

 

Ze mogen dan wel zeggen dat de griepepidemie dit jaar ongewoon lang aanhoudt, maar wat te denken van ‘lakutzozegge’ of ‘omutzomarustezegge’, varianten van het ‘zeg maar’-virus. Of het nou een minister is, een hoogleraar, of een wijnverkoper, het houdt maar niet op. Beleefdheidshalve grijpt nooit iemand in, als het bij de beeld- en geluidsmedia te gek wordt. Maar het zou eigenlijk wel moeten. Dezer dagen hoorde ik een wijnmagnaat nog in vijf zinnen acht maal ‘zeg maar’ uitkramen. Dan is voor mij de proefatmosfeer al aangetast. Vooral als ik dan drie zinnen later nog eens hoor dat ‘alle alarmbellen op rood’ horen te springen wanneer de wijn troebel uit de fles komt.

 

 

Een snelwandeling ( wegens carnaval) door de taaltuin leverde nog het volgende op:

 

Wijnheer Cees MW in een en dezelfde column met zelfbedacht Nederlands:

  •  In de kleine uurtjes schiet ik dan wakker OM snel te beseffen dat het allemaal niet waar was EN met een gerust hart weer in te slapen´.
  • ´Ik heb nog nooit over rosé gedroomd. IN TEGENSTELLING ik heb er een boek over geschreven´.
  • ´Waarom ik in februari UITWIJDT over rosé?´

 

Al die zinnen komen uit een van de columns die Cees geregeld voor dagblad De Gelderlander schrijft. En tot precies 14 februari stond daar steevast onder: 'Geen 16: geen druppel'. Een leuze die al vanaf half juni vorig jaar niet meer mag worden gebruikt. Kennelijk is dat Cees nu pas opgevallen. Want bij z'n nieuwste column is die leeftijdsgrens voor alcoholverkoop en -consumptie eindelijk naar 18 jaar verhoogd.

 

Tenslotte nog dit advies aan wijnhandelaren:

Blijf GEFOCUST op wijnspeak. Vooral als die origineel is. Zo meldde de NRC dat een Italiaan een 'ONALLEDAAGSERE' wijn wil maken dan de DOC voorschrijft. Dat is dus meer dan ONALLEDAAGS. Het zou me niet verbazen als dat straks de ONALLEDAAGSTE wijn van de streek wordt. Daartegenover betwijfel ik dan weer of de Dikke Van Dale dat bijvoeglijk naamwoord van eigen fabrikaat 'erkent'. Want iets is ONALLEDAAGS of niet, net zoals je zwanger bent of niet. ZWANGER(D)ER kan niet.