Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 132 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6501153
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
279
1302
7593
10937
46349
802392
6501153

Uw IP: 75.101.211.110
29-01-2022 05:01
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Zogezegd

Nee, niet zomaar aan de dingen voorbijgaan. Bewust leven, beleven en communiceren. Niet denken: aardig wijnetiket, maar wat er in die fles zit, daar moet je maar naar raden. Meer ‘mindfull’ zijn in het leven, daar draait het om.  Dingen zijn zoals ze zijn. Probeer meukproducenten nooit te bekeren tot iets goeds.

 

‘Mindfulness’( met uw welnemen een kots-woord), zegt het Psychologie Magazine, ‘draait niet alleen om concentratie op het nu. Het gaat het er ook om alle gewaarwordingen te accepteren zonder ze te willen veranderen.’

 

Dat zou, zelfs al ben je een aan zelfmanifestatie verslaafde ADHD-er, bijdragen aan je geluk. Dus ook aan je wijnwelzijn, om het zo maar eens te vertalen. Daarom barst het nu van de cursussen. ‘Met jezelf leren omgaan’. ‘Dicht bij jezelf blijven’. ’Rust in je hoofd’. ‘In je kracht gaan staan’.

 

Nou, gewoon

Hoe sta jij erin? Nou, gewoon, in m’n kracht, zeg je dan. En die kan bijvoorbeeld zitten in je proefvaardigheden. Of in het schrijven van ‘wijncolumns’ die dat nooit zullen worden. Ook al heb jij er al je ‘wijnmindfulness’ in gestoken en op zo’n cursus geleerd hoe je bewust en zonder bijgedachten naar een in strijklicht gevangen druif in je hand moet kijken.

 

‘In je kracht’ moet je zeker staan als je een wijngids schrijft. Daar las je vroeger in het ‘Voorwoord’ dat twee derde van de ingestuurde wijnen de gootsteen in kon. Als ik nu lees dat maar een fractie daarvan tot de ‘weggietwijnen’ hoort, moet die ‘kracht’  intussen óf het aanbod hebben verbeterd, of de schrijvers tot een mildere benadering hebben bekeerd.

 

Kort en goed, wat die schrijvers vanuit hun ‘wijnmindfulness’ aan gidskopers communiceren, is lang niet iedereen in de professionele gelederen gegeven. Daar heb ik al hele rubrieken mee gevuld. En daar ga ik nog even mee door. Want afgezien van de gestotterde ‘wijnspeak’ die de meeste gesprekken doorspekt, wordt de geschreven wijntaal VEELS (tegenwoordig vaak geïmiteerd vals plat) te kreupel.

 

Met sabel

Eerst een recent voorbeeld van wijntaal die nog niet taalt naar nieuwe heupen.

Over een literpak Liebfraumilch: ‘Want wat was iedereen er gelukkig mee, in de oranje bruinige pluizige leefkuil, waarin men partnerruilde dat het een lieve lust was, ongeacht kunne of begroeiing’.

Komt zomaar uit de ‘mind’ van Nicolaas. Daar blijft ander schrijvend wijnvolk nog een marathon vandaan. Lees maar:

  • Dame Beukers van Wijnkronieken baarde deze omslachtige, kromme zin: ‘De Europese Commissie heeft de productiemethodes die gehanteerd worden bij het produceren van wijnen uit biologisch geteelde druiven in nieuw Zeeland erkend als zijnde gelijkwaardig aan de richtlijnen binnen de EU’. Productiemethoden gelijkwaardig aan richtlijnen. Mindfull, nietwaar?
  • Wijnhuis Hoogland aan de Belgische grens doet in een cursus aan: ‘Sabreren van een fles champagne met een sabel’. Voor degenen die het nog niet wisten.
  • Wijnhandel Bouvigne in Breda heeft het over: ‘Mooi ingetogen fruit dat dankzij de frisse droge ondertoon altijd elegant drinkt’. Drinkend fruit als wenkend perspectief dus.
  • Wijnhuis De Bibliotheek wenst iedereen: ‘Veel plezier met het lezen en bestellen van onze mooie wijnen’.

 

Hoed u de komende weken voor obsoletie door uzelf aanwezig te mediteren. De wijn dan even vervangen door kraanwater.Dat voorkomt dat u kwadratisch gaat zweven.