Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 45 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072522
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1015
1824
11355
13592
29991
388978
6072522

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:05

Zogezegd

Taal blijft in beweging. Net als de verhaspeling daarvan. In de polderlandse wijnwereld was het de laatste weken weer flink raak. Je kon geen la open trekken of er kwam troep uit. In de taalvernieuwing waren we minder bekwaam, waarbij ik een uitzondering maak voor Harold Hamersma die het stug blijft proberen.

 

Dagelijks scrapen nu ook de redacteuren van Van Dale het internet en andere media in hun zoektocht naar taalnieuwigheden. Het gevolg: de Dikke Van Dale Online staat weer nokkievol met nieuwe taal.

 

Taal is verbonden met het echte leven. Dus geen scripted reality of gevallen van gamificatie, maar echte wijn-‘events’ die je zelf meemaakt of soms op het nieuws ziet.

Taal komt tot leven in keukentafelgesprekken over deradicaliseren, nadat een koekwous heeft besloten ergens een vatbom te plaatsen.

 

Taal wordt weerspiegeld in napraterij, of - in sommige gevallen van slodderwetenschap-  door zelfcitatie.

 

Taal kan opwindend zijn - als je tinderend bij een prettig glas je pandapunten probeert te beperken met chats over de verschillen tussen piek- en valleiorgasmes.

Taal is soms niet te volgen, bijvoorbeeld als technerds snapchatten over hoe je bij de doe-het-zelfkassa een contactloze betaling voor een doos wijn met je touchtelefoon kunt retourpinnen.

Van die nieuwlichterij in de taal, of die nu van eigen bodem is, of als vermeend imponerend buitenlands wordt geabsorbeerd, raken we vermoedelijk nooit meer af. Verversing, noemen we dat, tot grote ergernis van senioren die de nieuwe generatie niet  eens meer kunnen verstaan. Maar dat die generatie ook geregeld uitglijdt bij gebrek aan degelijk onderwijs is iets waarover ze zich geregeld verkneukelen. Want op taal word je afgerekend.

Ziehier een bescheiden wijnrekening van de afgelopen weken, met de aantekening dat hele volksstammen niet meer inzien wat er fout aan is:

 • Wijnbaas Lampe van de Wijnbeurs vindt dat je een ‘breedgeurige luxe neus’ kunt ‘doorSPEKKEN’ met mokka en tofee. Als een neus geurt zou ik naar de KNO-arts gaan.
 • Wijnvoordeel laat weten: ‘NAAST Duitsland is de druif ook te vinden in Oostenrijk en de Elzas’.
 • Wijnmaster Cees is klant geworden bij een prijsbokser en zegt daarover: ‘Maar Lidl IS EEN VOORRECHT te bezoeken’. Bijna goed, Cees.
 • Diezelfde Cees zegt ook in een wijnplugstukkie: ’Tien jaar geleden werd er op discounts neergekeken ALS ongewenste asielzoekers’. Met OP achter ALS zou de kromtaal zijn opgeheven.
 • In een krantencolumn had de schrijver het over: ’klinkende NAMEN die ook les aan de Wijnacademie gaven’.
 • Op Smaakvanwijn las ik dat iemand ergens de ’scepter VOERDE’. Waarmee dan, vroeg ik me af.
 • Wijnvoordeel onthult: 'In de wijnmakerij van Markus Pfaffman werken vader en zoon HAND IN HAND'. Als ze er nou maar niet op gaan zitten.
 • Bij een wijnimporteur las ik deze zin: 'Ik ben ALS BIJBAANTJE gestart bij een wegrestaurant'.
 • Horeca-stukkiesschrijver Martin de Baat had het over de Chinese keuken die 'op hoger PIJL' moest worden gebracht.
 • Buiten de wijnwereld nog deze klassieke misser van Evert Santegoeds in deTelegraaf: 'Hoewel bij kennis lijkt nog niemand te kunnen voorspellen hoe haar toekomst eruit gaat zien'.

Vermijd voortaan in je wijncommunicatie:

 • Een houding neerzetten
 • Ergens van uitgaan
 • Iets de bovenhand laten voeren

Hou het de komende weken OMINEUS.