Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 121 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072598
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1091
1824
11431
13592
30067
388978
6072598

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:38

Zogezegd

Hoe komen de wijn-sprookjes in de wereld. Free lance –journaliste Annelies Beltman (29) helpt daar ijverig aan mee. Ze heeft op de website van HP/ DE TIJD een oppervlakkig verhaaltje over de effecten van alcoholgebruik gebaard, dat op z’n minst als onvoldragen en slordig kan worden aangemerkt. Beltman begint haar ‘overzicht’ van onderzoekresultaten met deze zin: ‘Kennelijk kan er niet genoeg onderzoek worden gedaan naar de effecten van alcohol’. Kennelijk niet genoeg? Dat suggereert dat een wetenschappelijke machine almaar onderzoek uitbraakt, of het nou nuttig is of niet. Enig bewijs daarvoor levert ze er niet bij. Dat het ‘meest recente verhaal is dat alcohol goed is voor je conditie’, zoals Beltman in herinnering meent te moeten roepen, is een onjuiste samenvatting van wat tot heden over de relatie alcohol-conditie is gepubliceerd. In ieder relevant onderzoek op dit punt wordt duidelijk aangegeven dat positieve fysieke effecten van alcohol uitsluitend optreden bij matig gebruik. Bij wijn gaat het dan om één glas per dag en in bepaalde gevallen om 2 tot 3 glazen. Een paar alinea’s later laat Beltman zich weliswaar wat genuanceerder over de in te nemen hoeveelheden uit, maar ook dan komt ze niet veel verder dan dat matig gebruik ‘veel goeds kan doen’. Daar waar ze had willen zeggen: ‘zij het met mate’, schrijft deze Neerlandica dan bovendien nog: ’hetzij met mate’.

 

Beltman slaat de plank pas goed mis als ze eveneens in fout Nederlands beweert: ‘In tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn’. Hier loopt het drievoudig uit de rails. In de eerste plaats had er moeten staan: In tegenstelling tot HET EFFECT van witte wijn. Vervolgens laat de schrijfster ons door het kommagebruik in die bewuste zin geloven dat er aan witte wijn altijd suiker wordt toegevoegd. Een uitspraak die iemand die over wijn denkt te kunnen publiceren niet voor haar rekening zou moeten durven nemen. En dat je niet dik wordt van rode wijn, gaat bepaald niet op voor consumenten die zonder lange tussenpozen zo’n glas of drie, vier per dag innemen. En die zijn er nogal wat.

 

‘Ik lees alles’, zegt Annelies over zichzelf in de ‘sociale media’. En ook: ‘Humor gaat boven alles’. Laten we het –wat haar alcoholverhaal betreft- daar maar op houden. Van dat soort wijn-‘voorlichting’ wordt bovendien niemand wijzer.

 

Wiedend in de wijn-taaltuin kwamen we nog het volgende onkruid tegen:

*’De opvatting dat wijn vooral ‘lekker’ moet zijn, HEEFT DE BOVENHAND’

*’We moeten nou eindelijk eens WERK GAAN MAKEN om de problemen bij wijnopslag op te lossen’.

*’Aan die sluipende prijsstijging voor wijn moet maar eens EEN HALT WORDEN TOEGEBRACHT’

*’NAAST een goed gevulde kelder, liet hij ons ook met zijn verzamelwoede kennismaken’.