Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 33 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074499
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
45
1414
1459
11873
31968
388978
6074499

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:23
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

ZOGEZEGD

Ook in wijnland krijgt wartaal ‘steeds meer de bovenhand’. Die sijpelt niet alleen door in krantenteksten en wijnadvertenties, maar ook in de eigen web-promotie van wijnverkopers, -consultants, -instellingen en wijnclubs. Zelfs het serieuze Wijninstituut glijdt nogal eens uit. Ik citeer 'wijndocent' Jeroen ter Wal die ook nog Ariva Wijnbeleving bestiert en op de site van het instituut van een column over Beaujolais beviel: 'Een Côtes de Brouilly bijvoorbeeld is steviger dan een Regnié, TERWIJL HET NAGENOEG NAAST ELKAAR LIGT. Voor hem zijn wijnen ook dorpen, die als meervoud met HET worden aangeduid. Een reeks andere voorbeelden:

  • Bij Seadream hebben ze wijnreizen, ‘die je aan boord nemen’. Dat wordt nog schipperen met die accommodatie.
  • De verenigde architecten zetten op hun blog dat ‘de smaak van geopende flessen’ wel een dag of tien blijft na-hangen. Operatie om de splinters te verwijderen voor eigen rekening.
  • Bij de Wijnbeurs afficheren ze zich met 3 proevers. Die noemen zich een ‘Proefpanel met 100 jaar ervaring’. Vandaar de onovertrefbare Pauline-reeks.
  • Wijnmaster Cees meldt dat de meeste Nederlanders ‘voorlopig met hun portemonnee blijven kopen’. Voorwaar een meesterlijke onthulling. En hij kwam ook nog met deze taalvondst over moeilijk  verkoopbare Rieslings: ‘het is dermate moeilijk ze aan tafel te slijten DAT IK EEN SOMMELIER KEN die er guerillatactiek voor gebruikt.
  • Wijn Verlinden heeft het over ‘concurrenten WIENS VOLUME aan dat van Verlinden werd toegevoegd’. Corpulent bedrijf dus inmiddels. Ze zijn daar ook naarbuiten gekomen met een tot heden ongekende tegelwijsheid: ’Tevreden gasten zorgen in de regel voor een hogere couvertprijs’. Die gaan dus geheel uit vrije wil meer betalen.

En tenslotte vonden we bij Verlinden nog deze bijzonderheid: ’Naast kennis doorgeven zorgen wij er ook voor….’ Niet eens een Groot Dictee-zin.

 

Vermijd in je wijncommunicatie het cliché van de maand: ‘Maar liefst’. Geef gewoon korting. En niet ‘maar liefst’ 10 %. En als je met een gunstige aanbieding komt, zeg er dan om 's herenwil niet bij: 'Wie wil dat nou niet'. Zó jaren 2013.