De verwoestende branden die begin februari Zuid-Chili teisterden, hebben 300 hectare wijngaarden in sintels achtergelaten, volgens officiële cijfers die vorige week werden vrijgegeven. De branden, die sinds 2 februari meer dan 450.000 hectare land teisterden, zijn nog steeds aan de gang; daarom kunnen de cijfers die zijn vrijgegeven door het Chileense ministerie van Landbouw in de toekomst worden herzien.

 

 

 

Volgens het ministerie is het grootste deel van de schade aan de wijngaarden tot nu toe in de regio Ñuble, beter bekend als het wijngebied van Itata, met 291 hectare aan wijngaarden verloren gegaan. Het naburige Bio Bio en Maule hebben ook verliezen geregistreerd van respectievelijk 15 hectare en 3 hectare.

 

De meerderheid van de getroffenen zijn kleine, onafhankelijke telers met oude wijnstokken, die in sommige gevallen meer dan 100 jaar oud zijn. 'Itata huilt vandaag', zegt Miguel Molina, derde generatie wijnboer van TresC in Guarilihue, een van de zwaarst getroffen regio's. 'We rouwen om het verlies van ons patrimonium - wijngaarden van meer dan 100 jaar oud die volledig zijn verschroeid.'