Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 54 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411910
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
705
1395
2100
10304
9515
757048
6411910

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 10:03

Alcoholvrije wijn lukt niet best

Wijnen zonder alcohol zijn er van wisselende kwaliteit, maar het gros smaakt als het slappe aftreksel van de variant mét alcohol, wat ze technisch gezien ook zijn. Niet alleen de alcohol, maar ook de structuur en verfijnde aroma’s die wijn zo bijzonder maken, zijn vaak verdwenen. Om dat gemis te compenseren, worden suiker en andere middeltjes toegevoegd. In het ergste geval levert dat een schraal chemisch druivennat op. Voor het beste resultaat wordt betere basiswijn en kostbare machinerie gebruikt, wat een fles een stuk duurder maakt. Maar zelfs de beste alcoholvrije wijnen zijn nog wel als dusdanig te herkennen.

 

 

 

Waarom lukt bij wijn nog niet wat bij bier al wel is gelukt?

Ten eerste omdat het ingewikkelder is om te doen. In wijn zit twee keer zoveel alcohol, dus als je dat eruit haalt – ‘dealcoholiseren’ heet dat – gaat er automatisch ook meer structuur en smaak verloren. En er zijn zoals in bier geen belletjes om je af te leiden. Mousserende alcoholvrije wijnen hebben dat voordeel wel en lijken daarom ook meer op het origineel dan de stille wijnen. Bovendien is de techniek minder ver ontwikkeld. Anders dan in de bierindustrie is er niet één grote kapitaalkrachtige partij die het kostbare onderzoek naar het dealcoholiseren van wijn financiert.

 

Hoe wordt 0.0-wijn gemaakt?

Het startpunt is voltooide wijn met alcohol. De kosten van het ‘dealcoholiseren’ komen hier dus bovenop. Gemiddeld hebben wijnen een alcoholpercentage van 12 tot 15 procent. Die alcohol aan de wijn onttrekken, betekent de wijn geweld aandoen. De kunst is om het zo pijnloos mogelijk te doen, met zo min mogelijk collateral damage in de vorm van smaak- en structuurverlies. De dominante logica van de wijnwereld is gebaseerd op ‘terroir’, verfijning en elegantie. Dat valt moeilijk te rijmen met gezondheidsclaims en het strippen van een geliefde drank. Het heeft tijd nodig. bij bier was de ‘mindset’ ook niet direct anders en heeft het ook decennia geduurd voor er iets fatsoenlijks zonder alcohol gebotteld werd.”

 

De consument is er in ieder geval klaar voor. Alcoholvrije wijn groeit snel: de omzet in supermarkten steeg vorig jaar met 65 procent. En die smaak? Het hangt er maar net van af aan wie je het vraagt. Er zijn uitgesproken fans en sceptici. Onder wijndrinkers, maar meer nog onder mensen uit de wijnbusiness. „Natuurlijk zijn wij geïnteresseerd in alcoholvrije wijn”, zegt voorzitter Peter van Houtert van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren. „Maar de smaak is echt een probleem. En vanuit onze klanten is er maar een bescheiden vraag naar. Als wijnhandelaren omarmen wij eerder het principe van wine in moderation, drink goede wijn, maar met mate. En voor de momenten dat je geen alcohol drinkt, zijn er diverse mooie andere alternatieven.”

 

Officieel mag alcoholvrije wijn geen ‘wijn’ heten Volgens de wet bevat wijn minimaal 8 procent alcohol en mag wijn waaraan de alcohol is onttrokken niet meer als zodanig worden gepresenteerd (op het etiket, bijvoorbeeld). In een nieuwe wijnmarktordening die naar verwacht in 2023 van kracht wordt, is de definitie van ‘wijn’ aangepast. Daarin worden de termen ‘gedealcoholiseerde wijn’ en ‘gedeeltelijk gedealcoholiseerde wijn’ geïntroduceerd.