brabwijnen

Enige tijd geleden kregen we de uitnodiging om deel te nemen aan een online proeverij van Brabantse wijnen. Het PR-bureau zorgde ervoor dat er vier flessen thuis werden gebracht en we konden via een beeldverbinding deelnemen aan de proeverij. De Amsterdamse Esmee Langereis selecteerde de Brabantse wijnen. De technische informatie was zeer summier, zo ontbrak van iedere wijn de fiche technique. We kunnen daarom weinig zeggen over de vinificatie van de wijnen. Ook op de websites van de wijngaarden ontbrak deze informatie en kwam men niet verder dan de gebruikte druiven, het jaar en of we wijn wel of niet op eiken is opgevoed. Ook andere analyse-gegevens zoals de zuurgraad en restsuiker zijn niet boven water gekomen.

 

 

 

De wijnen worden in volgorde van aangenaamheid genoemd:

Domaine d’Heerstaayen Pinot Gris 2018

 

De informatie die ik kreeg: Een zeldzame Pinot Gris uit Nederland. Deze wijn kenmerkt zich tot een droge, frisse met een licht zuurtje in de smaak. Een combinatie van diverse soorten fruit waaronder citrus, perzik en bessen zorgen voor het frisse en fruitige karakter van deze Nederlandse Streekwijn.

Deze wijn doet mij denken aan een dessertwijn, aangenaam zoet met inderdaad een aangenaam licht zuurtje op het eind. Vooral de citrus- en perziksmaak waren herkenbaar. Alcohol 11,5%. De consumentenprijs is EUR 11,95.

 

Domaine de Brabantse Wal in Ossendrecht - Klein wonder

Het rugetiket geeft de volgende informatie: Gemaakt van hoofdzakelijk souvignier gris. De droge witte wijn heeft een volle kruidige smaak met frisse zuren en een lange fruitige afdronk. Deze  wijn komt het best tot zijn recht bij een maaltijd met bijvoorbeeld vette vis of wit vlees. 

De wijngaard werd in 2018 uitgeroepen tot Beste Wijngaard van de Lage Landen in de categorie Witte Wijn. Deze wijn is vol  en door de aangename zuren mooi in balans. Je proeft veel fruit en de citroenachtige smaak komt mooi uit. De wijn lijkt op een bloemige Pinot Blanc bij voldoende rijping en op de kruidige Pinot Gris bij volle rijpheid. Alcohol 13,5%. De wijn heeft de stevige consumentenprijs van EUR 20,-.

 

Domaine de Linie in Made - De linie wit 2019

Websitetekst: Unieke blend van zeven (klassieke) druivenrassen, waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir. Zuiver, fruitig en bijzonder aromatisch. Kan prima bewaard worden.

Deze fruitige wijn heeft heerlijk wit fruit met geurige lentebloesem. Zachte ronde, verfijnde, frisse droge wijn met een verrassende complexiteit. De fijne zuren geven frisheid, body en een lange aangename afdronk. Alcohol 12%. De consumentenprijs is EUR 11,-

 

Domaine Dassemus in Chaam - Rode Wilde 2019

Een rode natuurwijn van handgeplukte rondo- en barondruiven uit Chaam. Biologisch, in omschakeling naar biodynamie (demeter). Spontaan vergist, een jaar gerijpt op gebruikte eiken barriques. Zonder sulfiet gebotteld. Een montere, sappige rode wijn.

De rijping op Frans eiken zorgt voor een soepele wijn met een mooie structuur, kortom een kruidige en fruitige rode wijn met veel kleur. De druiven zijn met de hand geplukt en de wijn is sponraan vergist met wilde gisten uit de wijngaard. De wijn is ongefilterd. Alcohol 11,5%. De consumentenprijs is EUR 12,75.

Conclusie in Noord-Brabant worden redelijk mooie wijnen gemaakt, maar de prijs zorgt ervoor dat je een chauvinist moet zijn om deze wijnen te kopen. Voor deze prijzen heb je heel veel mooie en aangename wijnen.