Teveel wijnacties

Houdt de vaderlandse wijnwereld zich integer aan de kortingen die ze hun klanten vandaag, ‘black friday’ aanbieden? Dat is niet duidelijk na te gaan. Sommige aanbieders zijn in concurrentie met collega’s in het buitenland die deze vrijdag met nog lagere prijzen aangrijpen om goede zaken te doen. Anderen doen op een paar eurodubbeltjes na wat ze beloven. En er is ook een oprechte categorie waarbij transparant kan worden getraceerd wat nou de oorspronkelijk prijs was van de wijn die nu met korting valt aan te schaffen. Een enkele verkoper maakt het extra lastig. Daar moet je ‘inloggen’ met je persoonlijke gegevens om een prijs te weten te komen. Dat lijkt ons niet de eenvoudigste manier om te verkopen.

 

 

Overspoeld

De vraag is trouwens of wijnconsumenten wel zo gecharmeerd zijn van al die wijnacties. Ze worden sinds weken ook al overspoeld met ‘kerstwijnen’, de ene nog unieker en beter bij de hertenbiefstuk passend dan de andere. En vlak daarna moeten ze alweer aan de eindejaars-wijnen, waarvoor weer nieuwe superlatieven worden bedacht. De stapeling van al die acties maakt de consument er niet ‘williger’ op. Dat is hij toch al niet omdat er een stevige weerstand bestaat tegen al die Amerikanismen die zogenaamd ‘overwaaien’. Dat laatste woord slaat dan vooral op geldmakers die met veel commercieel tam-tam en tegen de stroom in proberen onze lijfstijl te beïnvloeden. Of ons te verleiden tot het aankopen die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Opmerkelijk is dat de staatsomroep de bezwaren benadrukte en de commerciële zenders het 'succes' breed uitmaten.
Bijna de helft van de Nederlandse consumenten staat sceptisch tegenover Black Friday. En een derde associeert de aanbiedingen met misleiding, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Kieskeurig.nl onder 5.200 consumenten.

 

‘Onze tip aan winkels is om onzekerheid weg te nemen over misleiding door transparant te communiceren over de prijzen’. Dat zegt Frank Kesteren als marketeer bij Kieskeurig.nl. Laat zien dat een aanbieding ook een echte aanbieding is, adviseert hij. Ruim 30 procent van de sceptici die vorig jaar niets kocht op Black Friday, associeert die dag met een misleidend koopfestijn. Ruim 35 procent verdenkt winkels ervan te sjoemelen met prijzen en kortingen. En 1 op de 5 tegenstanders van de koopdag is zelfs voor complete afschaffing. Voor eerlijke ondernemers valt hier een slag te slaan, denkt Kesteren. Maar is dat wel zo als het wantrouwen nog steeds groeit?

De online vergelijker laat ook wijnconsumenten tekenen herkennen van nepwebshops. Kromme vertalingen, ongekend hoge kortingen en pressiemiddelen zijn onderdelen die te denken geven. Ook het ontbreken van wettelijke gegevens en een keurmerk is een teken aan de wand.

 

Ergernissen

‘Het is aan de webshop om er voor te zorgen dat consumenten niet gefrustreerd raken. In het voortraject dienen shops rekening te houden met een goede consumentenscore: 40 procent meldt dat belangrijk te vinden. Duidelijkheid over de levertijd is ook dringend gewenst. Producten die toch niet op voorraad blijken te zijn, zoals bij wijnaanbieders nogal eens het geval is, en het uitblijven van een bevestigingsmail of track & tracé nadat er is besteld, wekken bij consumenten veel ergernis, lezen we in het blad De Ondernemer

 

Als we kijken naar 2018, dan antwoordt ruim 75 procent van de ondervraagden aan dat zij vorig jaar Black Friday links hebben laten liggen. En ook voor 2019 geldt dat consumenten er niet massaal voor uit hun stoel komen. Bijna 50 procent zei een paar weken terug nog niet te weten of zij vandaag iets zouden gaan kopen omdat er Black Friday- korting op zit.