We hebben 135 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3170829
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1209
1665
2874
524876
39002
56038
3170829

Uw IP: 54.157.61.68
21-05-2019 14:53

‘Wijntalenten’ niet ‘schoon’

Altijd al gedacht dat wijnmakers in het ‘Classement des Grands Crus van 1855’ op z’n minst ‘talent’ moeten hebben om daar aan het werk te blijven. Dat wil zeggen: een paar uitzonderingen daargelaten. Ik zal ze niet met name noemen, maar ze liften mee op een (bijna vermolmde) reputatie die de Château-bazen nog steeds hoog houden. Al heeft iemand z’n ‘gezellen’-periode maar doorgebracht bij zo’n wijnbedrijf, dan wordt hij bij een volgende werkgever bijna als halfgod bejubeld. Vermeend talent genoeg dus. Maar de Franse wijnwereld zou zichzelf miskennen als ook voor getalenteerden geen vereniging zou zijn opgericht. Club nummer 54. Die heet: Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux en bestaat nu 5 jaar. En dat GRAND slaat dan niet op de omvang van de club, maar op de status die de Cercle zichzelf aanmeet. Geen poeha, zoals die bekakt gevonden 'Union des Grands Crus' met z'n statische aanbod. De Cercle wil door middel van proeverijen in het buitenland meer bekendheid krijgen. Het gaat dan om wijnen van onverschillig welke ‘appellation’ van zowel links als rechts van de Gironde, die tussen de 15 en 40 euro kosten en-vindt de Cercle- uitblinken in kwaliteit voor het geld. In ons land zijn kortgeleden wijnen van de jaargangen 2015 en 2016 gepresenteerd, met ter vergelijking nog enkele oudere.

 

 

Om opgenomen te worden in het aanbod van Le Grand Cercle worden wijnen van drie verschillende oogsten drie keer per jaar blind geproefd. Ze moeten voldoen aan strakke criteria. Die gelden ook voor de vinificatie. Verder zijn er regels voor innovatie, opbrengst, wijngaardbescherming, wijze van oogsten, rijping en gastvrijheid van het wijnhuis. Inmiddels hebben wij de website van de Cercle geraadpleegd. Er zijn 113 wijnen van de rechter oever en 51 van de linker oever toegelaten. Totaal gaat het om 27 appellations, in een gebied van 3300 hectare.

 

Ongelimiteerd
Zijn die wijnen wel zo ‘talentvol’ gemaakt als de Cercle in de promotie laat blijken? Niet als het om de wijnbouwtechniek gaat. Want aan de wijngaarden, lezen we op de website, worden geen hogere beschermingseisen gesteld dan ‘lutte raisonnée’. Die is niet te vergelijken met biologische wijnbouw, laat staan met biodynamische. Bij de ‘lutte’ is gebruik van pesticiden en herbiciden ongelimiteerd toegestaan om ziekten te bestrijden. En ook mag daar Bordeauxse pap worden gebruikt. Dat betekent dat er veel koper en chemie in de bodem kan belanden. Die raakt dan uitgeput of sterk vervuild. Bovendien blijven de druiven ook niet schoon. En dat is nou juist geen kwalitatieve aanbeveling voor de wijnproductie. In de Bordelais zijn ze nog altijd niet zo ver dat deze bestrijdingsmiddelen wettelijk al met 50 % zijn teruggebracht. Daarom hebben steeds meer wijnconsumenten ook bedenkingen tegen dit soort wijnen. Vooral de jongere generatie kiest bij voorkeur voor wijnen die zonder chemie uit wijngaard of vinificatieproces in de fles komen. Daar zal de Cercle rekening mee moeten houden. Volgende proeverij in ons land dus graag zonder ‘lutte raisonnée’. En met iets minder air van de alleen zaligmakende wijnboeren-vereniging van Bordeaux.

 

Meer informatie over Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux: www.grandcercle.fr