Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 73 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5869381
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
284
1629
10752
12111
40364
159187
5869381

Uw IP: 3.227.247.17
24-01-2021 04:10

Namaak-wijn rukt op

Lafite-je meneer, of liever een imitatie?

Professionele proevers zijn niet in staat gebleken het verschil te proeven tussen chemische kopieën van dure wijnen en de echte. Sommigen vonden de namaakwijn zelfs beter. Dat is aan het licht gekomen tijdens verschillende proeverijen van Replica Wine uit Denver Colorado. Omdat originele druifwijnen in prijs stevig kunnen oplopen, is Replica met namaak begonnen, die 25 tot 50% minder kost. Aldus Ari Walker, medeoprichter van het bedrijf. In het laboratorium worden chemische samenstellingen van wijnen geanalyseerd en op basis van de bevindingen worden er dan replica’s van gemaakt. De meestal dure imitaties worden met naam en toenaam genoemd. Zo staat onder een nagemaakte Chardonnay op de bedrijfswebsite: ‘Compare to Kendall-Jackson’, een van de bekendste Amerikaanse wijnbedrijven.

 

 

 

Naar het lab

Replica Wines werd in 2015 opgericht door Ari Walker, die in de wijnbusiness werkte, en Kevin Hicks, een ondernemer die fortuin maakte met een online ratingsysteem voor dokters en ziekenhuizen. Beiden kwamen tot de conclusie dat de meeste wijndrinkers minder geïnteresseerd zijn in de namen en reputaties van domeinen dan in de prijs. Maar goedkope wijn verkopen is geen goed businessmodel: de concurrentie is te groot en in vele ¬wijn¬landen liggen de arbeidskosten veel lager.

Het gouden idee kwam er toen Hicks vader werd. Hij wou weten wat er in al die dure babyvoeding zat en stuurde het naar een lab voor analyse. De uitkomst overtuigde de ondernemer in hem dat hij dit zelf goedkoper kon doen: hij richtte het bedrijf Ellipse Analytics op, wierf een aantal wetenschappers en technici aan en begon te produceren. Maar zijn vriend Ari Walker zag het potentieel van het model en drong er bij Hicks op aan om zijn lab ook in te zetten voor wijnanalyse.

 

Dupliceerbaar

‘Tenslotte is wijn een combinatie van dupliceerbare componenten in bepaalde hoeveelheden en verhoudingen, zoals water, alcohol, esters, zuren, suikers, proteïnen, anthocyanen, polyfenolen, mineralen, enzovoort’, zegt hij.

Bovendien worden vele wijnen – ook in het dure segment – vaak ‘gepimpt’ met industriële additieven: kleurextracten, eik¬extracten, aromatische gisten, artificiële suikers, zuren en tannines, kunstmatige enzymen, sulfiet … In de meeste wijnlanden kun je aan een wijn ook 15 procent wijn van een andere druif, een andere jaargang of een andere streek toevoegen, zonder dat je dit op het label moet vermelden. Wijnen worden ook bijgestuurd door allerhande technologieën, waarbij bijvoorbeeld water aan de wijn onttrokken wordt of het alcoholgehalte wordt verminderd. ‘Waarom zou je dat allemaal niet gewoon kunnen imiteren?’, vond Walker.

Het idee sloeg meteen aan. Nu al worden er Replica-wijnen verkocht in restaurants, wijnwinkels en supermarkten in 49 Amerikaanse staten.

 

Frankenstein-wijn

Een Replica-wijn begint bij wijn die in bulk aangekocht wordt bij grote industriële wijnbedrijven. Die wordt dan in het lab geüpgraded met componenten in dezelfde hoeveelheid en verhouding als in de originele wijn. Sommige wijnschrijvers in Amerika hebben het al ‘Frankenstein-wijn’ genoemd.

‘Zij houden er natuurlijk van om wijnen in lyrische termen te beschrijven, dat is aangenamer om te lezen,’ zegt Hicks. ‘Wij richten ons op de chemische en wetenschappelijke kant van wijn. Die is minder romantisch dan te zeggen dat de frisse ¬zuren van een wijn afkomstig zijn van de oceaanbries die over de wijngaarden waait.’

Toch zijn er ook wijnschrijvers en andere professionele proevers die in de Amerikaanse pers al toegaven dat ze het verschil tussen het origineel en de kopie niet proefden, en soms zelfs de kopie de betere wijn vonden.

Kunnen alle wijnen gekopieerd worden? Met wijnen afkomstig uit één specifieke wijngaard of van zeldzame druiven blijkt het niet te lukken. Maar vele wijnen, ook in het premiumsegment, worden in honderdduizenden flessen gemaakt met druiven uit verschillende wijngaarden, en met de bedoeling om ze elk jaar, onafhankelijk van het weer, min of meer hetzelfde te laten smaken, zoals een aperitief of frisdrank.

‘Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel’, zegt Hicks. ‘Eigenlijk doen wij op basis van wetenschappelijke data hetzelfde, maar dan goedkoper.’

(Bronnen: Replica Wine/ De Standaard)