We hebben 178 gasten en geen leden online

Wijn beste belegging

Beleggen in aandelen en obligaties? Of in tastbare bezittingen zoals postzegels, juwelen, zeldzame boeken, klassieke auto’s, goede wijn of kunst?

 

De Zwitserse bank Credit Suisse geeft het antwoord in het jaarboek met wereldwijde rendementen van beleggingen, waarvan donderdag een nieuwe editie verscheen. Tussen 1900 en 2017 hebben aandelen het het beste gedaan met een wereldwijd reëel (dus na aftrek van inflatie) rendement van 5,2 wereldwijd. Met wijn (3,7 wereldwijde), postzegels (2,6 wereldwijd) en zeldzame muziekinstrumenten (2,4 procent, denk aan de beroemde Stradivarius) zijn echter in die periode betere rendementen behaald dan met wereldwijde obligaties (2 procent).

Echt oude wijn met historische betekenis en verkocht via veilinghuizen levert na wereldaandelen het beste rendement op. Een fles Château Lafite Rothschild uit de wijnkelder van Thomas Jefferson uit 1787 werd bijvoorbeeld ruim tweehonderd jaar later verkocht voor 156.450 dollar.

Doordat waardevolle verzamelingen of spullen vaak van generatie op generatie worden overgedaan voordat ze worden verkocht, valt het uitgesmeerd over tijd mee met deze kosten. Daarnaast zijn er verzekeringskosten, want dieven houden ook van dure kunst of een Stradivarius.

Het fiscale regime voor verzamelingen is vaak gunstiger doordat inkomsten uit aandelen en obligaties belast worden. Kunst en postzegels leveren geen inkomsten op; alleen bij verkoop wordt eenmalig belasting afgedragen. Als belastingen worden meegenomen in rendementen hebben verzamelingen bijvoorbeeld hogere rendementen opgeleverd voor Britse beleggers dan aandelen.

Postzegels, klassieke auto’s, wijn en kunst bieden daarnaast emotioneel rendement; het geluk dat het bezit van een mooie klassieke auto of kunstwerk geeft.

 

Tegenvaller

Veel mensen die zich niet op de beurs begeven of dure spullen verzamelen, bezitten een huis. Het rendement van een belegging in stenen valt tegen, betoogt Credit Suisse. Door leegstand kunnen huurinkomsten tegenvallen, terwijl het rendement uit de stijging van de huizenprijzen deels teniet wordt gedaan door het geld dat bewoners door de tijd hebben uitgegeven aan verbeteringen, zoals centrale verwarming en riolering. Als de kosten van verbeteringen wordt meegerekend heeft huizenbezit waarschijnlijk minder opgeleverd dan aandelen maar meer dan staatsobligaties.