We hebben 76 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2696399
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
984
2594
6933
49116
31833
35060
2696399

Uw IP: 54.225.59.14
20-09-2018 16:45

Duitse wijn en wellness

 

Heel wat Nederlanders weten inmiddels dat Duitsland het ‘wellness’-land bij uitstek is. Maar niet iedereen is ervan op de hoogte dat er liefst dertien wijnbouw-regio’s zijn, met wijnboeren die voorop lopen bij kwaliteitsverbetering, vernieuwing en duurzaamheid. Van Riesling heeft iedereen wel eens gehoord en wellicht ook geproefd. Maar er groeien nog tientallen andere druivenrassen, die al menige bekroonde wijn hebben geleverd. Welness en wijn zijn  al die wijnregio’s goed met elkaar te combineren. De heuvelachtige landschappen, vaak doorsneden door rivieren, en de talrijke kleine wijndorpen zijn ook bij wandelaars en fietsers populair. Wellness, wijn, leuke steden, prachtige natuur en de ligging vlakbij Nederland maakt van Duitsland daarom een ideale bestemming voor een korte of langere vakantie.

 

Uniek in Duitsland is de overwegende kleinschaligheid van de wijnbouw. Er zijn per Bundesland wel een paar grote, industriëel draaiende bedrijven, maar de kleinere wijnboerderijen vertonen nog ambachtelijke trekken. Je komt er ook gemakkelijker binnen om te proeven of voor een rondleiding. Dat maakt een 'reisje langs de wijn' extra aantrekkelijk.

 

Van alle Nederlanders die naar Duitsland gaan blijft 26 % een paar dagen of een weekend. Ruim 30 % boekt een vakantie van 6 tot 10 dagen. Gemiddeld duurt een wijnreis 8 nachten. En wie van een feestje houdt: daarvan zijn er liefst zo’n 1000 per jaar.

 

Omdat het herfstvakantie is, maken we een toer langs de wijnregio’s.

 

De Ahr

Het noordelijkste wijngebied van Duitsland en ook wel het altaar van Bacchus, ofwel het ‘rode wijnparadijs’ genoemd. De Romeinen hadden destijds al snel door dat het klimaat in dit dal zeer gunstig was en plantten hier de eerste wijnstokken. Bekende druivenrassen: de Spätburgunder (pinot noir) en de Frühburgunder.

Bezienswaardigheden: de Rotweinwanderweg; een wijnwandeling met proeverij in de oude bunker Mittelrhein. Wellness en genieten gaan hand in hand in de thermen van Bad Bodendorf en Bad Neuenahr

 

Baden

Baden is een uniek wijnbouwgebied dat wijnen van de allerhoogste kwaliteit levert. Het land van de Burgunder. Door de beschutte ligging, tussen het Odenwald en het Zwarte Woud aan de ene kant en de Vogezen aan de andere kant, is dit de zonnigste en warmste regio van Duitsland. Dankzij dit milde, bijna mediterrane klimaat, en de goede bodem is Baden een van de beste wijnstreken van Europa. In Baden vind je per inwoner ook de meeste sterrenkoks van Duitsland.

 

 

Franken

Franken is een smeltkroes van middeleeuwse stadjes en dorpjes, schilderachtige landschappen, een bijna mediterraan klimaat en een eeuwenoude wijncultuur. Zelfs Goethe wist de wijnen uit Franken te waarderen: "Stuur mij nog wat flessen uit Würzburg, want andere wijn smaakt mij niet meer." Franken is ook een van de modernste wijnstreken met internationaal bekroonde topwijnen en moderne wijnarchitectuur.

Bezienswaardigheden: historische gebouwen en moderne vinotheken.

 

Hessische Bergstraße

In 1971 is de Hessische Bergstraße een zelfstandige wijnstreek geworden. Dit kleinste van de dertien Duitse wijnbouwgebieden bestaat eigenlijk uit twee gebieden die een stuk uit elkaar liggen. Het gebied Starkenburg ligt ten zuiden van Darmstadt met de plaatsen Alsbach, Zwingenberg, Bensheim en Heppenheim. Het Odenwälder Weininsel ligt in en rondom Groß-Umstadt en Roßdorf. Al in de 8e eeuw wordt de wijnbouw in dit gebied in de oorkonden in verband gebracht met de Abdij van Lorsch.

Bezienswaardigheden: het Kloster Lorsch waar met de Lorscher Codex wijngeschiedenis werd geschreven.

 

Midden-Rijn

Tussen Bingen en Bonn kronkelt 120 kilometer rivier door het historische landschap van de Midden-Rijn. De scheidslijn tussen de twee delen van het gebied wordt gevormd door het Siebengebirge en de Lorelei, een 132 meter hoge rots met schitterend uitzicht langs de rechteroever van de Rijn bij het Duitse Sankt Goarshausen. Een volksverhaal vertelt dat bovenop de Lorelei een zingende nimf met gouden haren zat. Met haar gezang leidde ze de schippers af die daardoor tegen de rots voeren. Onder aan de Lorelei staat een standbeeld van de nimf. Het stuk Rijn tussen Koblenz en Bingen is UNESCO werelderfgoed, een van de 37 werelderfgoed-locaties die Duitsland rijk is.

 

Moezel

Moezel, Saar en Ruwer kronkelen met scherpe bochten door een cultuurlandschap waarin de Kelten en Romeinen al 2000 jaar geleden wijndruiven teelden. De steile hellingen en terrassen liggen op het zuiden of zuidwesten. In dit microklimaat gedijen niet alleen de wijnstokken, maar ook zeldzame planten en dieren.

De Moezel wordt ook wel het rieslingparadijs genoemd met wijnen die tot de beste ter wereld gerekend worden. Het is het oudste wijngebied van Duitsland met de steilste wijnbergen van Europa.

 

Nahe

Zacht groen, romantische rivierdalen en rotsformaties. Dat is het beeld van de wijnstreek Nahe in het zuidwesten van Duitsland. Het milde klimaat zorgt ervoor dat de druiven vroeg rijp worden en aangename zuren ontwikkelen. Belangrijkste druivenras: riesling.

Die vind je daar ook in een speciaal ontworpen fles, met daarop een edelsteen uit Idar-Oberstein.

Bezienswaardigheden: Nahe staat bekend als het proeflokaal van Duitsland. De 130 kilometer Naheweinstrasse loopt langs pittoreske wijndorpen, burchten en natuurschoon zoals de Rotenfels of het Trollbach-dal.

 

Pfalz

In het milde, haast mediterrane klimaat groeien behalve druiven ook amandelen, vijgen, citroenen en olijven. Deze wijnstreek is makkelijk met de fiets of te voet te ontdekken via de Duitse Weinstraße. Deze toeristische wijnroute is de oudste in zijn soort ter wereld, en vormt tussen Bockenheim in het noorden en Schweigen aan de Franse grens de verbinding tussen een groot aantal wijndorpen. Voor witte wijn ligt daar in de wijnbouw de nadruk op gewürztraminer en scheurebe. Voor rode wijn staan aangeplant druivenrassen als de dornfelder, portugieser, spätburgunder (pinot noir) en r, egent.

Bezienswaardigheden: de Rad- und der Wanderweg.

 

Rheingau

Er is een lange traditie van wijnbouw, begonnen bij de kloosters in de Rheingau. Dat waren ook de leveranciers voor de oude adelshuizen, die de topwijnen hun reputatie bezorgden. De Rheingau staat wereldwijd hoog in aanzien door de hogeschool voor de wijnbouw, de "Fachhochschule für Weinbau und Oenologie" in Geisenheim. Belangrijkste druivenrassen: riesling en spätburgunder (pinot noir).

Bezienswaardigheden: Kloster Eberbach, een futuristische wijnkelder in historisch klooster.

 

Rheinhessen

Met 26.000 hectare is Rheinhessen langs de Rijn het grootste grootste wijnbouwgebied van Duitsland. In de driehoek tussen Mainz, Worms en Bingen vind je veel levendige netwerken van wijnmakers, zoals "Message in a bottle". Voor innovaties zorgen organisaties als "Grosses Gewächs Rheinhessen", "Selection Rheinhessen", "Ecovin" of "Wein vom Roten Hang". Mainz en Rheinhessen vertegenwoordigen Duitsland in de internationale club van "Great Wine Capitals".

Attractie: wijnproeven in een koeienstal, de Kuhkapellen.

 

Saale-Unstrut

De ongerepte landschappen met wijnbergen, steile terrassen, eeuwenoude muren en romantische wijnberghuisjes zijn bepalend voor het wijnbouwgebied Saale-Unstrut, genoemd naar de twee rivieren. Het evenwichtige klimaat, de bodem, de gerichte regulering van de opbrengst en de ervaren handen van de wijnboeren leveren karakteristieke wijnen van hoogstaande kwaliteit op.

Bezienswaardigheden: de Goetheradweg, een fietsroute van 90 km door Sachsen-Anhalt en Thüringen. Het middeleeuwse cultuurlandschap en de dom van Naumburg zijn kandidaat voor de Werelderfgoed-lijst Saale-Unstrut.

 

Saksen

De Saksische wijnstreek aan de Elbe is de meest noordoostelijke en een van de kleinste van Europa. Het gebied doet 850 jaar aan  wijnbouw.  Opmerkelijk is dat de meeste wijngaarden klein van omvang zijn. Naar schatting werken er zo’n 3000 wijnboeren.

Saksen heeft een grote verscheidenheid aan druivenrassen. Uniek is de teelt van de goldriesling. Het grootste deel van de Saksische wijnen wordt in de regio gedronken.

Bezienswaardigheden: Schloss Wackerbarth en Schloss Proschwitz.

 

Württemberg

Het gebied produceert als enige wijngebied meer rode dan witte wijnen (80 % is rood) en is het laboratorium voor nieuwe wijnen. Omdat 71 % van de teeltoppervlakte uit hellingen met een stijgingspercentage tot 20 % bestaat is het werk op de hellingen uiterst moeizaam.

Druivenrassen: lemberger, trollinger en dornfelder.

Bezienswaardigheid: de Weinschule in Weinsberg

Duitse wijn en wellness