Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 131 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074597
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
143
1414
1557
11873
32066
388978
6074597

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:03

Wijnkennis voor starters

De sauvignon blanc is één van de populairste wijndruiven. Het ras behoort tot de “Big Six” en wordt op verschillende plaatsen ter wereld verbouwd. De druif heeft zijn eigen natuurlijke kenmerken, maar krijgt iets extra’s mee van zijn geboortegrond (terroir). Natasja Jansen van Wijnbloggers  geeft enkele feiten over deze druif en vond er bovendien een leerzame infographic bij met als bron: Clear Lake Wine Tasting.

 

De sauvignon blanc komt van oorsprong zuidwest Frankrijk. De naam appelleert aan ‘sauvage’, dat staat voor ‘wild’. Prominent aanwezig is de druif in de Loire-vallei. Daar is hij het bekendst onder de namen Pouilly-Fumé en Sancerre. Buiten Europa is Nieuw-Zeeland een befaamd productiegebied.

 

In het algemeen levert de sauvignon blanc wijnen die zuiver, droog, fris, en een beetje pittig van smaak zijn. Ze zijn al snel na de oogst drinkbaar. Op hout gerijpt, kennen we de wijn eveneens als de Blanc Fumé.

 

De sauvignon blanc kan niet goed tegen warmte en ontwikkelt zich daarom het beste in de koelere wijngebieden. Vroeg geplukt geeft de druif de wijn aroma’s van o.a. citrusfruit, kruisbessen, vers gemaaid gras, asperges, bloemen, kruiden en brandnetel. Een (te) late oogst maak de wijn wat flauw en minder fris, omdat hij dan z’n kenmerkende zuren verliest. Een bijzonderheid van deze druif is dat hij, vanwege de vrij compacte trossen, gevoelig is voor vruchtrot (botrytis). Is die rotting daarentegen ‘edel’ dan kan die ook worden aangewend voor natuurlijk zoete wijn.

 

In bijgaande infographic zijn alle feiten en wetenswaardigheden over de sauvignon blanc te vinden. Voor beeldvergroting klik op de infographic.