Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 32 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074498
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
44
1414
1458
11873
31967
388978
6074498

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 00:22

Wijnkennis voor starters: gamay

 

Zeg Beaujolais en je hebt het over de gamay-druif. Die kennen we allemaal wel van de jaarlijkse Primeur of Nouveau. Het ras komt van uit het dorp Gamay, zo’n dertig kilometer ten zuidwesten van Beaune. Daar werd de druif eind 14e eeuw voor het eerst geregistreerd. De officiële naam is overigens gamay noir à jus blanc.

 

De gamay, een vroege rijper, gedijt goed in gematigd warme klimaten en heeft een voorkeur voor kalkhoudende grond met graniet. Omdat de Beaujolais-streek daaraan voldoet, kent die regio de omvangrijkste gamay-aanplant ter wereld. In Frankrijk treffen we deze druif ook aan in de wat koelere Loire-vallei. En Zwitserland kent het ras als tweede blauwe druif, na de pinot noir. De crus du Beaujolais bieden de beste kwaliteit. In oplopende klasse zijn dat: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly. Is de wijn samengesteld uit kwalitetsoogsten van verschillende dorpen dan staat op het etiket ‘Villages’.

 

In de Beaujolais wordt behalve de traditionele vinificatiemethode ook de zogenaamde macération carbonique-methode toegepast, speciaal voor de  Beaujolais Nouveau. Daarbij ontstaat onder druk van koolzuurgas in de stalen tanks zelfvergisting van druiven, waardoor geur- en smaakstoffen optimaal worden opgenomen in vrucht en druivensap. Dat is eveneens het geval met kleurcellen aan de binnenkant van de schil, maar vrijwel zonder tannines. Dat geeft wijnen met een paarse kleur, geschikt voor snelle consumptie.

 

De gamay levert lichte, frisse, fruitige wijnen. Kenmerkende geur-en smaakelementen zijn aardbeien en frambozen. In de traditionele wijnen, die ook wel op hout rijpen, proef je bovendien  kersen, zwarte bessen en soms bramen en wat peper. Het tanninegehalte is laag, evenals het alcoholgehalte. Daardoor zijn Beaujolais-wijnen beperkt houdbaar.

(Bron: Wijnbloggers)