Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 158 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074624
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
170
1414
1584
11873
32093
388978
6074624

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:14

Wijnkennis: Vernaccia

Wel eens een Vernaccia geproefd?  Een witte wijn die ‘kust, likt, bijt, verleidt en verlamt’. Aanprijzing  uit de mond van niemand minder dan Michelangelo. Zo sprak de grote meester ooit over Vernaccia, uit de omgeving van San Gimignano. Je kon Michelangelo niet gelukkiger maken dan met een glas van deze strogele wijn. Bij een ante-prima-proeverij hebben we nog eens kunnen ervaren hoe die wijn zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.

 

Michelangelo was trouwens niet de enige spraakmakende Italiaan die deze wijn kon appreciëren. Dante was er in zijn Divina Comedia ook al lyrisch over: ‘Zie Bonagiunta daar, uit Lucca, gaan. Die ander naast hem, tot skelet geslonken, woonachtig ooit in Tours,’ wees hij me aan, ‘placht met het pauselijk gewaad te pronken. Hij mist, en die onthouding valt hem zwaar, zijn paling, in Vernaccia-wijn verdronken.’ (Purgatorio, canto XXIV).

 

Ook de pausen dronken dus graag een glas Vernaccia. Martinus de Vierde marineerde er zelfs zijn paling in. De bottigliere van paus Paulus III noteerde in het verslag Della natura dei vini e dei Viaggi di Paolo III dat de Vernaccia ‘een herenwijn is; het is zonde dat er in San Gimignano niet meer van deze wijn wordt gemaakt’.

 

Vernaccia wordt al eeuwen gedronken in San Gimignano en omgeving. Volgens de bewaard gebleven belastingboeken werd er namelijk al in 1276 een belasting van drie stuivers geheven op verkoop van buiten de gemeentegrenzen.

 

Want ook buiten de stadsmuren van San Gimignano werd de wijn al snel populair. Wat wil je met zo’n tongstrelende aanbeveling van Michelangelo?

In Londen werd de ‘Vernage’ in de middeleeuwen  veel gedronken. En in de vijftiende eeuw zaten rijke Utrechters nogal eens aan een fles ‘Vernaets’. Die naam doet denken aan de Zuid Tiroler Vernatch,  maar daarmee bestaat geen verwantschap, omdat het daar gaat om de Schiava-familie. Ook nu nog is de Vernaccia veel gevraagd. In 1966 kreeg deze Toscaan als eerste wijn in Italië de classificatie DOC (Denominazione di Origine Controllata). In 1993 werd daar nog een extra letter aan toegevoegd. De wijn kreeg toen de DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Dat is de hoogste kwaliteitsklasse, met staatsgarantie. De huidige Vernaccia, (komt van Vernaculus, oftewel: ‘ónze druif’)komt van een zandbodem, is droog, heeft frisse zuren, is licht aromatisch met vleugen van anijs en dille en heeft een bittertje in de afdronk.

 

(Bronnen: Ciao Tutti en archief Wijnwijs)