Job de Swart (37) uit Arnhem is geslaagd voor het examen Master of Wine, de hoogste titel die in de internationale wijnwereld kan worden behaald. Hij is de derde Nederlander die MW achter zijn naam mag zetten, na Frank Smulders en Cees van Casteren. Er zijn nu wereldwijd 380 Masters of Wine, verspreid over 30 landen.

 

 

Voor zijn onderzoek verdiepte de Arnhemmer zich jarenlang in de bodem- en klimaatfactoren die van invloed zijn op wijnbouw. Het resultaat: de app Grape Compass, bedoeld om het risico op schimmels in wijngaarden beter te kunnen voorspellen. Job de Swart onderzocht in welke mate zeven Zuid-Afrikaanse wijnproducenten gerichter schimmelziekten konden bestrijden met behulp van de voorspellingen van Grape Compass. De eerste resultaten zijn indrukwekkend: dankzij de app kunnen wijnboeren veel efficiënter, kostenbesparender en dus duurzamer werken. Meer informatie is te vinden op www.grapecompass.com.

 

Wijnfanaat Job de Swart werkt in Zutphen als wijninkoper en marketeer bij Les Généreux, een samenwerkingsverband van 38 zelfstandige wijnwinkels (zie www.lesgenereux.nl). Ook is hij mede-eigenaar van Grape Compass. Vanaf nu komen hier zijn werkzaamheden als MW bij, zoals lesgeven, het begeleiden van proeverijen en het schrijven van artikelen.