Als een wijn ‘huilt’, komt dat dan omdat-ie voelt door de keel van een wijnkluns te moeten? Nee, zegt collega Bruno Vanspauwen in de vragenrubriek van de Belgische krant De Standaard.

“Wijn vertoont een zekere viscositeit, waardoor hij trager en dikker vloeit dan pakweg water. Die viscositeit wordt groter naarmate een wijn meer suikers en/of meer alcohol bevat, waardoor de wijn meer zal tranen. Maar dat duidt nog niet op een betere kwaliteit. Hoogstens op een zoete wijn, of op een wijn uit een warm klimaat of een warme jaargang, waarin de druiven meer suikers opbouwden die zich tijdens de gisting hebben omgezet in meer alcohol. Maar omdat heel wat mensen dergelijke wijnen liever drinken, werd dat gezien als een teken van kwaliteit. Bovendien hangt de mate van tranen ook af van de netheid van het glas. In slecht gespoelde glazen zijn de tranen minder duidelijk.

 

HEMEL

Andere signalen zijn veel belangrijker om de kwaliteit van een wijn in te schatten. Ik heb ze voor mezelf samengevat in het letterwoord ‘CIEL’. Zoals u weet, betekent dat ‘hemel’, de plek waar je verzeild kunt raken bij het drinken van een goede wijn. CIEL staat voor Complexiteit, Intensiteit, Evenwicht en Lengte, vier basisvoorwaarden om een wijn als goed te bestempelen. Complexiteit slaat op het feit dat de wijn niet simpel en monotoon is, maar meerdere gevarieerde smaaksensaties teweegbrengt. De wijn heeft dus niet één dominante geur of smaak, maar een veelvoud van fijne, subtiele, geschakeerde, met elkaar verweven aroma’s, die in de mond tinteling en zindering veroorzaken.

 

EENHEID

Een goede wijn moet ook Intensiteit vertonen: je wilt geen flauwe, schrale, verwaterde smaak in je glas, maar een gebalde en levendige aromatische expressie. Daarbij mag het Evenwicht niet verloren gaan: zoet, zuur en bitter (de drie basissmaken in de druif en dus ook in de wijn) moeten mooi gedoseerd zijn, zonder dat één ervan overheerst, zodat de wijn als een eenheid wordt ervaren. Ten slotte is de Lengte belangrijk, de tijdspanne waarin je de wijn nog blijft proeven nadat je hem hebt doorgeslikt. De smaak mag niet plots afgebroken worden, een wijn moet je smaakpapillen blijven beroeren en in de mond nazinderen".

 

Ook de Bredase wijn-'educator' Jeroen van Mierlo heeft een verklaring voor wijn-tranen. Hij legt een en ander uit op bijgaande video.