Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 119 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6074585
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
131
1414
1545
11873
32054
388978
6074585

Uw IP: 34.237.52.11
18-05-2021 01:00

Wijnkennis voor starters

 

Sommige druiven kunnen zo populair worden dat er op de duur een zekere aversie tegen ontstaat. Voorbeeld: de chardonnay. Die willen een hoop Amerikanen ‘not in my backyard’. Ze zijn die vette boterige, of overdreven houtsmaken zat, die bijvoorbeeld Californische Chardonnays geruime tijd hebben gekenmerkt. Toch is de Chardonnay wereldwijd populair, als de stijl er tenminste naar is. De druif dankt zijn reputatie vooral aan de witte top-Bourgognes, die in smaak kunnen variëren van strak droog (Chassagne of Chablis), tot tropisch en stevig (Meursault).


Het druivenras chardonnay is in de 16e eeuw voor het eerst aangetroffen in Frankrijk. Maar de druif werd pas tegen het einde van de 17e eeuw geregistreerd. De naam is afgeleid van het Franse dorp Chardonnay in de Bourgogne. In het verleden is het ras vaak verward met de pinot blanc. Niet zo vreemd, want uit DNA-onderzoek is gebleken dat de chardonnay de witte pinot en de gouais blanc als ouders heeft.

Chardonnay doet het goed in zowel de koelere als de wat warmere klimaten en voelt zich op verschillende bodemsoorten thuis. Buiten Frankrijk is het ras met succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in de nieuwe wijnlanden. Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili, Nieuw-Zeeland en Australië produceren tegenwoordig uitstekende en betaalbare Chardonnays .

De druif rijpt vrij vroeg in het seizoen, heeft een dunne schil en levert hoge opbrengsten. De wijnen kunnen van karakter variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). Zijn ze op hout opgevoed, dan hebben ze vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten en vanille. Ze zijn dan veelal soepel, zacht en rond van smaak. Chardonnays zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur varieert van licht groengeel tot intens geel. De druif wordt ook gebruikt voor champagne, evenals de pinot noir en de pinot meunier, of combinaties daarvan. De ‘blancs’ worden zelfs voor 100 % van chardonnay gemaakt.

De chardonnay is zo veelzijdig dat daarvan - afhankelijk van klimaat, bodem en vinificatie- het hele scala van droge tot zoete witte wijnen en bubbels kan worden gemaakt.