De syrah ook wel eens shiraz en niet te verwarren met petite sirah genoemd is één van de wereldberoemde blauwe druiven. De stijl en het smaakprofiel van zo’n wijn wordt sterk beïnvloed door het klimaat waarin de druif groeit. Bijvoorbeeld, in de Rhônestreek levert de syrah medium- tot full-bodied wijnen met een gemiddeld tot hoog tanninegehalte. Het geur en smaakprofiel is voornamelijk gericht op bramen, munt en zwarte peper. Vergelijk je die met een syrah uit warmere klimaten zoals Australië, dan zal de wijn een constantere full bodied wijn zijn met zachte tannines. Hier proef je ook kruidige toetsen van zoethout, anijs en leer.

Er bestaan talloze verhalen over de herkomst en de naam van de syrah-druif. Volgens een oude legende zou die zijn naam te danken hebben aan de oude stad Shiraz in Iran. De druif zou hier zijn ontstaan en vervolgens naar de Rhône streek gebracht. Volgens de mythe hebben de Phocaeans de druif meebrachten vanuit Iran naar hun kolonie rond Marseille die was opgericht rond 600 voor Christus door de Grieken. Van hieruit zou de syrah zijn weg hebben gevonden naar de Rhône-streek. Helaas bestaat er geen enkel document die deze mythe kan hard maken

Volgens een andere legende waren het de troepen van de Romeinse keizer Probus die de druif meebrachten uit Syracuse. Helaas ontbreekt het ook hier aan documentatie.

Uit genetisch onderzoek is intussen duidelijk geworden echter dat de druif voortkomt uit twee rassen uit Zuidoost Frankrijk: dureza en mondeuse blanche

De syrah is een druif die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat. En dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannine. De syrah staat veelvuldig aangeplant in het Rhône-gebied. Verder is de druif te vinden in de Provence, Languedoc-Rousillon, Australië, Californië, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.