Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 112 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6340269
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1701
1233
5516
10893
32110
661453
6340269

Uw IP: 3.239.50.33
21-10-2021 23:48

Wijnkennis voor starters: TCA

Kan een fles wijn met een schroefdop naar ‘kurk’ smaken? Ja, als je daarmee het schimmelige aroma bedoelt dat we ook tegenkomen in flessen met besmette kurken. De belangrijkste oorzaak van een “kurksmaak” is een chemische stof in de wijn, Trichloroanisole of TCA genaamd. Ontstaat wanneer een schimmel van natuurlijke kurkschors in contact komt met chloor. Dat kan voorkomen tijdens het bleken van het materiaal of wanneer regenwater doorsijpelt in de stapels kurkschors die in de zon liggen te drogen. TCA is overigens totaal onzichtbaar.


Naar schatting worden nog steeds 2 tot 3 flessen op de 100 met TCA besmet. De kurkfabrikanten doen er alles aan om net behulp van gevorderde sterilisatieprocessen de kurk ‘schoon’ te houden. Uiterst lage concentraties TCA die nauwelijks detecteerbaar zijn kunnen een wijn al beroven van zijn fruitig karakter. De stof verspreidt zich ook door de lucht en kan in een wijnkelder ook houten verpakkingsmateriaal aantasten. Kurksmaak is een echte plaag en een van de hoofdredenen dat veel wijnboeren overschakelen op schroefdoppen.

 

Maar men heeft andere, vergelijkbare schimmel verontreinigingen die nauw verwant zijn aan TCA ontdekt in wijn. Een ervan is 2, 4, 6-tribromoanisole, of TBA, deze werd gelinkt aan bepaalde fungiciden en houtconserveringsmiddelen die men vaak gebruikt in de verpakkingsindustrie. TBA kan zich vestigen op verschillende materialen zoals houten vaten, kelder muren, Styrofoam en houten pallets. Van hieruit kan het migreren naar polyethyleen folie, een plastic die men vaak gebruikt als liner in schroefdoppen.

Een fles wijn afgesloten met een schroefdop kan dus wel degelijk een kurksmaak hebben. Over het algemeen kan je wel stellen dat de kans op kurksmaak veel kleiner is wanneer men de fles afsluit met een schroefdop versus een fles afsluiten met een kurk.

Een schroefdop heeft dus echt wel zijn voordeel.